Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Statsminister Stefan Löfven (S) provar en hängmatta på Böda Camping på Öland.

Vilopaus för Löfven under S-dagen i Almedalen

Finansminister Magdalena Andersson (S) fyller in för Stefan Löfven (S) som huvudtalare i Almedalen. Det är första gången på tio år som en statsminister avstår från politikerveckan och så här långt ser Löfven ut att stormtrivas.

Klockan 19 på onsdagen inleder finansministern sitt stora tal i Socialdemokraternas dag i Almedalen. Precis som i Löfvens Sverigeresa kommer trygghetsaspekten vara i fokus.

Men statsministern själv kommer att lysa med sin frånvaro. I stället tar han en paus för att dagen efter ta sig vidare upp mot Norrland och fortsätta sprida sitt trygghetsbudskap direkt till folket.

Rundtur i Scania

Sedan i söndags har han bland annat besökt Bohusläns kustbevakning och Blekinges flottflottilj. På tisdagen, när han var i Oskarshamn, passade han på att ta en rundtur i Scanias hyttfabrik.

-  Det var kul att han besökte oss på Scania. Han var väldigt nyfiken och ställde frågor, framför allt om vår utveckling inom kompetens och teknik, säger 27-åriga robotteknikern Pauline Sjöstedt, som fick chansen att prata med ministern.

När resan bar vidare med färja till Öland samlades hundratals nyfikna lokalbor för att vinka till och skaka hand med statsministern. I vissa fall gick några fram för att prata öga mot öga. En av dem var 71-årige Kalle Karlsson.

"Gör helt rätt"

- Vi pratade bland annat om den höga skuldsättningen i landet och den överhettade bostadsmarknaden. Han gör helt rätt i att komma hit i stället för att vara i Almedalen. Det är inte varje dag man får chansen att prata med Sveriges högst ställda politiker.

Oavsett vad ministern missar i Almedalen verkade Löfven övertygad om att han har gjort rätt val när han talade inför pressen på tisdagen.

- Jag ville göra något annorlunda och åka till människor som inte har vägarna förbi Visby och åka till orter som kanske inte så ofta får besök.