Många ridskolor har haft en tuff tid efter sommarens torka. Nu har ridsporten också drabbats av ett dödligt virus. Arkivbild.
Många ridskolor har haft en tuff tid efter sommarens torka. Nu har ridsporten också drabbats av ett dödligt virus. Arkivbild.

Virus slår hårt mot redan utsatt ridsport

Först kom foderbristen efter sommarens torka som slagit hårt ekonomiskt mot de svenska ridskolorna. Nu tvingas många stall isolera sig på grund av det smittsamma hästviruset EHV-1.

ANNONS
|

Sverige är inte ensamt om att ha drabbats av EHV-1, som också finns i en allvarlig neurologisk form. Tillsammans kallas de också abortvirus eftersom de kan leda till kastning, alltså missfall, och till att hästen dör. Viruset har också ökat betydligt i både Europa och Nordamerika på senare år, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Inget botemedel

Hittills i år har tre gårdar drabbats av den allvarliga neurologiska varianten, samtliga i Mälardalen. Det senaste konstaterades på Värmdö för drygt en vecka sedan, enligt SVA:s hemsida.

- Det finns varken vaccin eller botemedel mot abortviruset, så det är väldigt allvarligt, hästarna kan dö. Det är också en väldigt obehaglig nervsjukdom som kan göra hästarna förlamade, säger Eva Netterberg.

ANNONS

Det enda häststallarna kan göra är att minimera smittorisken. Många stall och ridskolor har stängt eller isolerat sig för att stoppa spridningen, påpekar hon.

Inställda tävlingar

- I Stockholmsdistriktet har man avblåst alla tävlingar för att begränsa kontakten mellan hästarna och det är alldeles klart att vi i framtiden måste se över smittskydd, hygien och hur vi reser med våra hästar. Människor som rör sig mellan olika stall kan också vara smittbärare.

Ridsporten har under vintern redan varit hårt prövad av kraftigt stigande foderpriser efter torkan i somras.

- Branschen har drabbats hårt ekonomiskt. Enligt rapporterna jag får finns det foder, men det behöver kompletteras med halm och det är också svårt att få tag på. Men det största hotet är priserna. Många ridskolor har det just nu väldigt tufft ekonomiskt.

TT
Fakta: Hästsjukdomen EHV-1

EHV-1 eller abortvirus kan förorsaka övre luftvägsinfektion, abort eller neurologisk sjukdom. Viruset ger förkylningssymptom, som kan vara mycket milda men även hög feber, näsflöde och hosta. Svullna ben är vanligt. Ston som är dräktiga kan få missfall, det sker vanligen i den senare delen av dräktigheten.

EHV-1 kan också orsaka neurologiska symptom som inträffar i regel 4—8 dagar efter en febertopp. Symptomen kan vara milda men också allvarliga med vinglig gång och förlamning med dödlig utgång.

Smittan är framförallt luftburen. Vaccin som skyddar mot abortvarianten av viruset finns, däremot finns inget registrerat vaccin mot den neurologiska varianten.

Källa: SVA

ANNONS