Upprepade it-haverier på det högteknologiska Nya Karolinska sjukhuset har fått personalen att ta till drastiska metoder – visselpipor. Arkivbild.
Upprepade it-haverier på det högteknologiska Nya Karolinska sjukhuset har fått personalen att ta till drastiska metoder – visselpipor. Arkivbild.

Visselpipor på NKS när larmet sviker

Upprepade it-haverier på det högteknologiska Nya Karolinska sjukhuset har fått personalen att ta till drastiska metoder. För att inte äventyra patientsäkerheten har personalen garderat sig med visselpipor, rapporterar Dagens Nyheter.

ANNONS
|

Gång på gång har it-haverier på Nya Karolinska sjukhuset i Solna tvingat upp sjukhuset i stabsläge, fått patienter omdirigerade och gjort att hjärtövervakningssystemet, telemetrin, inte fungerat som det ska.

För drygt två veckor sedan var det dags igen. Systemen för larm och telefoni slutade att fungera på hjärtintensiven. När personalen tryckte på larmet fungerande det bara av och till. Samtidigt var det krångel med telefonisystemet, vilket innebar att personalen använde sina privata telefoner för att kalla på hjälp.

- Sker detta igen och vi inte får hjälp kan det få förödande konsekvenser. Patienten kan förblöda om vi står där utan att få hjälp, säger Nathalie Ryner, sjuksköterska på thoraxintensiven på Nya Karolinska, till Expressen.

ANNONS

Inför nödlösning

Efter händelsen började personalen diskutera vad de skulle göra om det skedde igen. Sjuksköterskorna kan inte förlita sig på att någon har möjlighet att springa i väg och leta rätt på en läkare i en krissituation. För att inte påverka patientsäkerheten dök en nödlösning upp strax innan jul – visselpipor.

- Vi hade pratat mest på skämt att vi borde ha visselpipor på oss, och sedan hade någon försett oss med det. Sedan har vi olika attityder till dem, alla använder dem inte. Men jag gör det för att jag ska kunna vara säker på att jag får hjälp, säger Nathalie Ryner.

Uttryck för problem

Överläkaren Björn Persson bekräftar att visselpipor har förekommit på avledningen. Det är en enskild medarbetare på thoraxintensiven som på eget initiativ införskaffat visselpipor.

- Det är ett uttryck för problem som vi har haft på sjukhuset under året med larm och telefoni. Det kan vi inte bortse ifrån. Men som ledningsansvarig och medicinskt ansvarig känner jag mig trygg med de reservrutiner som vi har utifall vi får problem, säger han till TT.

ANNONS

Visselpiporna har nu plockats bort från avdelningen utan att användas, fortsätter Björn Persson.

- Det är en enskild medarbetare, som med ren välvilja tyckte att det här var en bra idé, men utan sanktion från ledningen. Vi ser inte ett behov av det, de används inte och de har inte används. Det är ingenting vi själva infört som en rutin, säger Persson.

TT
ANNONS