Den traditionella provtagningspinnen ersätts med en koksaltlösning. Arkivbild.
Den traditionella provtagningspinnen ersätts med en koksaltlösning. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Vuxna erbjuds gurgeltest för covid

Coronatester med en provtagningspinne i näsan och svalget är snart ett minne blott i Västra Götalandsregionen, rapporterar SR Ekot. Nu ska man i stället att erbjuda så kallade gurgeltester, där koksaltlösning gurglas i munnen för att sedan testas.

ANNONS
|

Gurgeltest har använts för skolelever i regionen sedan terminsstarten och blir vanligare för barn då det anses vara mindre obehagligt än de traditionella testerna.

Testerna finns också att köpa för hemmabruk, och Västra Götalandsregionens provtagningssamordnare, Per Sikora, säger till Ekot att de kunnat se positiva resultat.

– Vi hittar många positiva fall i skolorna när vi gör de här smittspårningarna, så vi ser ju att det här systemet fungerar, säger Sikora.

Inom de närmaste veckorna ska gurgeltesterna finnas tillgängliga även för vuxna. Enligt Sikora återstår det dock att se hur utrullningen ska gå till. I nuläget finns ett begränsat lager och varje vårdcentral kan därmed, i början, bara få ett begränsat antal tester.

ANNONS

– Men när vi sedan kan få in fler och fler kit i lager kan vi släppa på så att man kan beställa mer och mer, säger Per Sikora.

ANNONS