Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Utrikesminister Margot Wallström (S).

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Wallström: Relationen påverkas negativt

Efter att Guatemala i förra veckan bad Sverige att ta hem ambassadören Anders Kompass har landets ambassadör kallats upp till svenska utrikesdepartementet. Utrikesminister Margot Wallström (S) säger till TT att UD försöker hitta en väg framåt men att relationen med Guatemala påverkas negativt.

Guatemala förklarade i fredags att Anders Kompass har 30 dagar på sig att lämna landet. Därför kallades Guatemalas ambassadör Francisco Gross Hernández-Kramer upp till utrikesdepartementet (UD) i Stockholm på måndagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Han träffade utrikesrådet Anna-Karin Eneström som underströk att den svenska regeringen anser att beslutet är mycket olyckligt och att får konsekvenser för relationerna mellan länderna.

UD uppger nu att en handlingslinje gentemot Guatemala ska utarbetas.

"Hitta en väg"

Wallström säger att "samtal förs" och att en skrivelse från Guatemala om beslutet om Kompass analyseras.

- Vi försöker att hitta en väg framåt, säger hon.

Orsakerna till att Kompass måste åka hem anses vara oenighet kring FN:s internationella kommitté mot straffrihet i Guatemala (Cicig) som har avslöjat korruption och organiserad brottslighet som är länkad till högsta politiska nivå i Guatemala. Sverige är en av de största bidragsgivarna till Cicig.

Påverkar negativt

USA beslutade nyligen att frysa sex miljoner dollar som skulle ha gått till Cicig. Och när USA:s stöd nu dras in är det troligt att Guatemala, i och med beslutet om Kompass, passar på att slå mot ett viktigt land för Cicig säger bedömare som TT har talat med.

På frågan om Sverige markerat mot Guatemala hänvisar Wallström till att hon i förra veckan talade i telefon med den guatemalanska utrikesministern Sandra Jovel.

- Jag har pratat med min kollega och sagt att det här är mycket olyckligt och påverkar våra relationer negativt.