Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jessica Stegrud, helt ny i politiken, får andraplatsen på Sverigedemokraternas lista i valet till EU-parlamentet.

Weimers och nykomling i topp på SD-lista

EU-parlamentarikern Peter Lundgren, den politiska nykomlingen Jessica Stegrud och förre kristdemokraten Charlie Weimers toppar Sverigedemokraternas lista i vårens val till EU-parlamentet.

Partiledaren Jimmie Åkesson presenterade trion på en pressträff och gjorde klart att målet är högre satt än de två mandat som SD fick i valet 2014.

- Målsättningen är tre mandat, men vi tror att vi kan få fler, sade Åkesson och tillade att det bland annat avgörs av om SD kan locka fler av sina väljare att verkligen gå och rösta.

Inför valet har partiet också ändrat hållning till EU, nu är målet inte att Sverige ska gå ur unionen utan att begränsa samarbetet inifrån.

- Vi är väldigt kritiska till EU, vi tycker inte om att Sverige ingår i en överstatlig union. Men vi förstår också värdet av frihandel för ett litet exportberoende land som Sverige och det är inte realistiskt att vi ska lämna den inre marknaden, säger Åkesson.

EU:s bra sidor

Han vill att SD ska prata mer om det som EU är bra på, som handelsfrågor, arbete mot internationell brottslighet och miljöproblem.

I år hålls valet till EU-parlamentet, där 21 svenska parlamentariker ska väljas, den 26 maj. Valdeltagandet har visserligen ökat i de senaste valen, men med 51 procent 2014 ligger det ändå mycket under deltagandet i riksdagsvalen.

Förstanamn på listan är den nuvarande EU-parlamentarikern Peter Lundgren. Tvåa på listan är Jessica Stegrud, ekonom från Skåne och helt ny i partipolitiska sammanhang och som SD-medlem.

- Jag tror att jag blev medlem i går, säger Stegrud som dock var tillfrågad att kandidera för SD i riksdagsvalet senast, men då tackade nej.

Stort steg

Hon säger att det hon nu gör är att ta ett stort steg ut i offentligheten. Sedan ett antal år har hon dock gjort sig ett namn i sociala medier, bland annat genom inlägg på Facebook.

Som tredje namn finns Charlie Weimers, som så sent som inför valet förra året övergav Kristdemokraterna för SD. Då hade han bland annat varit ordförande i KDU och stabschef hos förre KD-ledaren Göran Hägglund under Alliansregeringens tid. Vid avhoppet var han stabschef hos KD:s dåvarande EU-parlamentariker Lars Adaktusson.