Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ett litet barn ligger under ett myggnät för att undvika malariamyggor. Arkivbild.

WHO: Mer pengar krävs för malariabekämpning

Enligt en rapport från Världshälsoorganisationen (WHO) har kampen mot malaria stannat av, skriver Vetenskapsradion. Målet att sjukdomen ska utrotas till 2030 kommer att missas om inte mer pengar skjuts till varnar WHO.

Sedan 2 000 har dödsfallen på grund av malaria minskat med 60 procent. Detta tack vare mer effektiva mediciner samt att man har delar ut myggnät till drabbade. Men sedan några år tillbaka har framgångarna stannat av, menar WHO.

- Malariabekämpningen står vid ett vägskäl. Vi gör inte längre några framsteg. Medlen världen satsar har inte ökat alls, och vi måste åter på banan annars kommer vi att missa FN-målen, säger doktor Pedro Alonso som är chef för WHO:s globala malariaprogram, till Vetenskapsradion.

För att FN:s mål att på sikt utrota sjukdomen helt ska nås bör medlen till malariabekämpning fördubblas visar beräkningar.

Resurser som investeras i malariabekämpning ger enligt uppskattningar 40 gånger pengarna tillbaka i ökad ekonomisk tillväxt.

Malaria drabbar främst barn och är orsaken till hälften av alla missade skoldagar i Afrika. Länderna i Afrika runt ekvatorn är de som är hårdast drabbade av sjukdomen.