I sina nya råd betonar WHO att det är viktigt att fortsätta ge vaccin mot covid-19 till äldre och personer med vissa riskfaktorer. Arkivbild.
I sina nya råd betonar WHO att det är viktigt att fortsätta ge vaccin mot covid-19 till äldre och personer med vissa riskfaktorer. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

WHO: Påfyllnadsdos bara för vissa grupper

Bara personer som tillhör vissa riskgrupper behöver ta påfyllnadsdos av covidvaccin, enligt nya rekommendationer från Världshälsoorganisationen WHO.
De ligger i stort sett i linje med svenska råd.

ANNONS
|

Enligt WHO:s nya råd som kom i veckan behöver bara personer som tillhör vad man kallar en "högriskgrupp" ta ytterligare en spruta covid-19-vaccin efter den första påfyllnadsdosen (fjärde dosen). Till denna grupp räknar WHO äldre personer och de med riskfaktorer som till exempel diabetes eller hjärt-kärlsjukdom, samt gravida kvinnor.

För friska vuxna "under 50–60 år", samt barn och vuxna med annan samsjuklighet, rekommenderas en påfyllnadsdos efter grundvaccination med tre doser. Däremot är ytterligare doser därefter inte längre nödvändiga för denna grupp, enligt WHO.

Orsaken är den höga immuniteten i befolkningen till följd av vaccinationer och att många varit smittade.

Det är dock upp till varje land att utforma egna råd. Från den 1 mars rekommenderar Folkhälsomyndighetens två doser för personer från 80 år och uppåt, samt för äldre boende på särskilt boende (säbo). Detta gäller oavsett hur många doser man tagit tidigare.

ANNONS

Från 50 år och uppåt rekommenderas en dos inför kommande höst- och vintersäsong, oavsett tidigare vaccination, men minst nio månader ska ha gått efter senaste dosen. Även personer mellan 18 och 49 år som har riskfaktorer för allvarlig covid-19 rekommenderas att ta dosen.

För vuxna under 50 år finns inte längre någon rekommendation om vare sig påfyllnadsdos eller grundvaccination.

Sedan november finns heller ingen allmän rekommendation om vaccin mot covid-19 till barn och unga mellan 12 och 17 år, på grund av den låga risken för allvarlig sjukdom och död.

ANNONS