Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) tar strid för sin plats som Liberalernas förstanamn i EU-valet. Arkivbild.

Wikström tar strid om EU-plats

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) tar strid för att både toppa EU-listan och ha kvar sina styrelseuppdrag. I kväll möts Liberalernas partistyrelse.

- Vill någon peta bort mig så får de göra det, men jag är stolt över att företräda Liberalerna i Europaparlamentet och jag är väldigt stolt över att sitta i två fina bolagsstyrelser, säger Cecilia Wikström.

I ett sms till TT skriver Cecilia Wikström att hon kommer att vara med på partistyrelsemötet i Västerås i kväll.

"Jag håller mina löften både till väljarna och till de bolagsstämmor som valt mig", skriver hon apropå att hon nu tar strid. Mer vill hon inte säga förrän partistyrelsen har mötts.

"Moralpanik"

Liberalernas valberedning och partiledning har tidigare inte haft synpunkter på Wikströms styrelseuppdrag i bolagen Beijer-Alma och Elekta. Men sedan nyhetssajten Politico och SVT rapporterat om att hon får 70 000 kronor i ersättning, samtidigt som hon har heltidsuppdrag som EU-parlamentariker, har de tänkt om. Hon uppmanas nu att välja mellan förstaplatsen på EU-listan och sina styrelseuppdrag.

Partiet är oroligt att frågan kommer att få för stor uppmärksamhet under EU-valskampanjen – något som L inte har råd med i dagens dåliga opinionsläge.

- Moralpaniken har brett ut sig. Siffrorna är låga, och när det går dåligt slipas knivarna, säger Wikström.

"Klarar både och"

Hon har hela tiden varit öppen med styrelseuppdragen och redovisat vilken ersättning hon får. Hon ser heller inga problem med att de stjäl tid från hennes politiska uppdrag eller gör henne jävig.

- Jag har gjort bedömningen att jag klarar både och, säger Cecilia Wikström.

- Jag springer inga maraton och spelar inte golf. Jag jobbar när jag är ledig.

Cecilia Wikström har varit EU-parlamentariker sedan 2009 och har även figurerat i diskussionen om tänkbara efterträdare till Jan Björklund.