EU-parlamentarikern Cecilia Wikström finns inte med på valberedningens förslag till ny EU-lista. Arkivbild.
EU-parlamentarikern Cecilia Wikström finns inte med på valberedningens förslag till ny EU-lista. Arkivbild.

Wikström helt petad från EU-listan

Liberalernas valberedning har petat EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) helt från partiets EU-lista. Men hennes länsförbund i Uppsala kommer att nominera henne på partirådet på fredag.

ANNONS
|

- Vi tycker att det är anmärkningsvärt, och vi vill gärna ha kvar Cecilia på listan och kommer att nominera henne på partirådet, säger länsförbundets ordförande Malin Sjöberg Högrell till TT.

Wikström petades som partiets toppkandidat för några veckor sedan, när uppmärksamheten kring hennes lukrativa sidouppdrag som styrelseledamot i två börsbolag blev för stor för partiet.

Valberedningens ordförande anser att de skälen gäller för hela listan, oavsett plats.

ANNONS

Nytt förstanamn

- Cecilia Wikström finns inte med på listan eftersom hon valde att prioritera sina två bolagsuppdrag. Vi följer de beslut som partistyrelsen tagit och de rekommendationer som etikkommittén gav partistyrelsen, säger valberedningens ordförande Olle Schmidt till TT.

Enligt Wikström väljer hon att kandidera för en annan plats på listan, eftersom det är det så många som hört av sig och bett henne att göra det. Hon skulle då kunna bli vald ändå genom personröster. Men valberedningen har alltså valt att peta henne helt från listan.

Första namn på listan föreslås i stället bli Karin Karlsbro från Stockholm. Hon är 48 år och utbildad jurist och jobbar i dag som hållbarhetschef inom fastighetsbranschen. Hon har tidigare varit ordförande i Liberala ungdomsförbundet och jobbat för Nyamko Sabuni när Sabuni var integrationsminister.

Strid väntar

- Karin är en påläst, kunnig och engagerad liberal, säger Olle Schmidt och lyfter särskilt fram hennes engagemang för klimat och miljö.

ANNONS

Enligt Schmidt finns det ett starkt stöd för Karin Karlsbro i partiet.

- Hon är inte så välkänd för svenskar i allmänhet, men det kommer hon att bli för hon är en lysande god debattör. Henne knäpper man inte nötter med om man inte har goda argument, säger Schmidt.

Partirådet inleds vid lunchtid på fredag i Stockholm. Eftersom länsförbundet i Uppsala kommer att nominera henne, kan det bli votering om varje plats på den 50 namn långa listan. Partirådet är inte öppet för medierna.

TT
Fakta: Tio första namnen på Liberalernas EU-lista

Karin Karlsbro, Stockholm

Said Abdu, Trollhättan

Maria Weimer, Sveg

Allan Widman, Malmö

Anders Rehnberg, Göteborg

Oscar Wåglund Söderström, Stockholm

Monica Lundin, Borlänge

Johan Pehrson, Örebro

Hadar Cars, Stockholm

Maria Lundqvist-Brömster, Nordmaling

Källa: Liberalerna

ANNONS