Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anslag informerar om nya rutiner på grund av mässlingsutbrott vid barnakuten på Östra Sjukhuset i Göteborg.

Ytterligare ett mässlingsfall – 13 smittade

Mässlingsutbrottet i Västra Götaland har satt ljuset på riskerna med icke-vaccinerad vårdpersonal. Sjukhus runt om i landet arbetar nu för att få fler anställda att vaccinera sig. Totalt 13 personer är nu bekräftat smittade.

Ytterligare en person räknades in bland de smittade på onsdagskvällen, rapporterar SVT Nyheter. Totalt 13 fall har rapporterats in sedan utbrottet i Västra Götaland startade den 10 december.

Det tolfte fallet, som inkom på tisdagen, handlar om en ur Sahlgrenska universitetssjukhusets personal. Under mellandagarna befann sig denne på förlossningsavdelningen på Östra sjukhuset och där hamnade 63 barn i riskzonen för att bli smittade.

I samband med smittspårningen har två personer ur sjukhuspersonalen stängts av, då det är oklart om de har skydd mot mässling, rapporterar gt.se.

Sjukhuset går också ut och uppmanar personalen att vaccinera sig. Det gäller särskilt personer födda mellan 1960 och 1980 där skyddet kan vara svagt eller obefintligt.

- Vi påminner aktivt att den här möjligheten finns, säger chefsläkare Görel Nergelius till TT.

Bristande information

Region Uppsala gick ut med en uppmaning till vårdchefer att se över vilka som saknar skydd och erbjuda dem vaccin redan 2014. Detta efter ett mässlingsutbrott i Uppsala och Stockholm året innan.

Nu är man på väg att skicka ut en påminnelse om detta.

- Informationen har kanske inte gått ut så bra tidigare, och man har inte följt det så noga. Dessutom har vårdpersonal hunnit bytas ut. Så vi har planerat en sådan påminnelse redan innan utbrottet i Göteborg, men den har ju blivit än mer aktuell nu, säger Helena Palmgren, biträdande smittskyddsläkare vid Region Uppsala, till TT.

Kontroll vid nyanställning

Regionen arbetar samtidigt med att införa en särskild hälsodeklaration där nyanställd vårdpersonal bland annat ska svara på vilka sjukdomar de är vaccinerade mot.

- Då kommer ju all personal ha kontrollerats redan från början. Som det ser ut i nuläget görs inte det, säger Helena Palmgren.

På Södersjukhuset i Stockholm har man som rutin sedan 2016 att vid nyanställningar erbjuda vaccination till dem som saknar skydd. Vaccination av mässling riktas särskilt till personer födda mellan 1960 och 1980.

"Vaccinationen har genomförts etappvis sedan våren 2017 och beräknas vara klar i början av 2018", skriver sjukhusets presschef Sofia Sjöman Waas i en kommentar till TT.

Inför vaccinkrav

Även Region Skåne har fattat beslut om att erbjuda vårdpersonal gratis mässlingsvaccin, efter utbrottet i Västra Götaland, rapporterar Sydsvenskan. Men regionen går också steget längre när man inom kort inför ett krav på vaccinering för nyanställda som kommer att ha mycket kontakt med patienter.

Samtidigt får smittspårningen från de som har insjuknat i mässling konsekvenser på andra platser i Sverige. Smittspårning pågår i två län i Norrland, skriver SVT Nyheter.

En kvinna, som är en av de 13 som har insjuknat i Göteborg, besökte under julhelgen Örnsköldsvik. Där träffade hon ett 20-tal personer, enligt SVT , men ingen av dem ska ha insjuknat.