Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Den här bilden togs den 15 juni 2019 och visar små bitar av is som flyter i vattnet i Nuukfjorden, Grönland. Att vädret var varmare än normalt vid Grönland sedan början av sommaren föranledde FN att varna för att värmeböljan i Europa kunde bidra till ökad issmältning i norr. Bild: Keith Virgo
Den här bilden togs den 15 juni 2019 och visar små bitar av is som flyter i vattnet i Nuukfjorden, Grönland. Att vädret var varmare än normalt vid Grönland sedan början av sommaren föranledde FN att varna för att värmeböljan i Europa kunde bidra till ökad issmältning i norr. Bild: Keith Virgo

Wiveca Ström: Ta inte den enkla utvägen för att slippa göra något alls

Bara den här gången. Tänk en så enkel ursäkt för att ge sig själv lov att tumma på regler och krav. Att bara den här gången strunta i att göra helt rätt eftersom uppförandet nästa gång ska bli bättre.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Men kanske går det att tänka om.

2020 som vi nyss lämnade bakom oss beskrivs som det varmaste året sedan mätningarna startade. Klimatförändringarna rusar allt snabbare, de arktiska isarna smälter och väderväxlingarna får katastrofala följder. Orsaken, enligt forskare, är en kombination av väder och global uppvärmning.

Till uppvärmning bidrar människan, och för att nu bryta ner det stora perspektivet i det lilla kan vi leka med tanken på en härlig vårdag i skogen. Tjugo personer går längs en populär stig, det är varmt och de har dricka med sig. I plastflaska. Som blir jobbigare att bära med sig hem tom än när den var fylld på utvägen. Som de tjugo personerna slänger i naturen bredvid stigen. Bara den här gången. Nästa gång kommer ju de här tjugo människorna att ta med skräpet hem.

Nedskräpningen fortsätter

Vi fortsätter vår tankelek. Nästa dag är också en fin dag för naturpromenader. Nu kommer tio nya personer och traskar längs skogsstigen. De lyssnar på fågelsången, njuter av den spirande grönskan, blir varma och dricker sin medhavda dryck. Även de här personerna tycker att den urdruckna flaskan är tyngre än den nyss fulla och slänger den i naturen bredvid stigen.

Då gör det väl inget att jag slarvar lite, kan man tänka. Bara den här gången.

Budskapet är enkelt. ”Bara den här gången” för många enskilda blir en väldigt stor och tråkig hög med skräp i vår vackra natur.

Låt oss ta vår tankelek ännu ett steg vidare. Det kan vara nära till hands att tro att det inte spelar någon roll om just man själv, som enskild person, bär hem skräpet från naturen, sorterar ut det som kan återvinnas, inte slänger mat i onödan eller låter bilen stå och i stället går eller cyklar den lilla biten hem till kompisen.

Hur kan det ha betydelse för klimatet? Det växlar ju ändå i naturliga vågor och förresten är det stormakterna som är de verkliga klimatbovarna. Då gör det väl inget att jag slarvar lite, kan man tänka. Bara den här gången.

Vrid på resonemanget

Det är ett bekvämt resonemang, men som många uppfattningar går det att vända på. Och vem vet, efter ännu ett varv på tankekvarnen kanske det går att se att med tillräckligt många som var och en bidrar med det man själv kan göra blir resultatet riktigt stort. Hakar dessutom flera på runt om i världen och gör vad just de kan i sin verklighet och vardag blir det ännu ännu större.

Lika enkelt som det är att vrida på resonemanget, lika lätt är det nämligen att vända på ursäkten som tillåter slarvet. Låt ”bara den här gången” bli till ett ”inte nu heller” både den här gången och nästa så blir det snart en vana.