Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ökande cannabisanvändning oroar bland andra Tanums folkhälsosamordnare Dan Andersson. Folkhälsorådet, kommunen och polisen arrangerar två informationsmöten som led i arbetet med att stoppa en oönskad utveckling.

Ökad användning av droger oroar

Tecken på att ungdomar i Tanum använder hasch i ökad omfattning inger oro.

– Vi har indikationer på ett ökat cannabismissbruk. Vi känner till en grupp på 10–15 ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern men det kan finnas ett mörkertal, säger Dan Andersson, folkhälsosamordnare i Tanums kommun.

Undersökningar har stadigt visat på alkoholanvändning över riksgenomsnittet bland kommunens unga och relativt låg narkotikaanvändning men sedan några år tillbaka ökar den.

”Likställs med alkohol”

– Det senaste året har vi upplevt att cannabisanvändningen ökat mer än tidigare, säger Dan Andersson som också uppfattat att droganvändningen är en mindre isolerad företeelse än tidigare och att hasch i mångt och mycket likställs med alkohol.

– Användningen av cannabis är mer allmänt känd och accepterad bland ungdomarna.

– Synen har blivit mer liberal, säger Dan Andersson.

Påverkas av sajter

Han tror att ungdomar påverkas av sajter på nätet med budskapet att det inte är så farligt att använda droger och framhåller att det bakom dessa sajter oftast finns ekonomiska intressen.

– Krafter som vill sälja.

Kommunen och andra myndigheter vill anlägga moteld.

– Det allvarligaste är att den som använder narkotika riskerar att förlora sin ungdom. Man går så helt upp i drogen att det inte finns plats för något annat liv. När jag arbetade på fängelse mötte jag människor som berättade att deras ungdom varit ett enda töcken av rus.

– Med narkotikan trappas sinnena ned. Man blir inte så alert och det påverkar vardagslivet. Det blir svårare att klara skolan och man får inte de sociala kunskaper som man annars skulle ha fått. Det finns också problem med tillvänjning. Enstaka gånger blir fler.

Lättare att få tag på

Att det genom internet blivit lättare att få tag på droger tror Andersson har stor betydelse.

– Förr var det nödvändigt att ha kontakt med en langare.

Cannabis bedöms vara det som står mest i fokus, även om också syntetiska droger, spice, förekommer i Tanum.

Informationskvällar

I kväll i Hamburgsund och nästa torsdag i Tanumshede arrangerar kommunen, folkhälsorådet och polisen informationskvällar för föräldrar och andra intresserade.

– Vi vill nå så många vuxna som möjligt som är nära våra barn och ungdomar, säger Dan Andersson.

Medverkande ger en bild av läget och informerar om vilka tecken som finns på att någon använder droger, något kommunen även tagit fram en broschyr om.