Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

RIVNING NÄSTA. Gamla Badis har varit stäng sedan 2006. Om detaljplanen för centrum antas byggs lägenheter.

2020 kan lägenheter vara redo för inflytt

Målet är 15 lägenheter. Formen på bostadshuset blir den samma som gamla Badis har idag.Men först måste detaljplanen för centrum gå igenom – handlingarna som är ute på samråd.

Äntligen ser Johan Järund, ägare till gamla Badis, en ljusning . Efter 12 års kämpande kan hans dröm bli verklighet.

Om allt går vägen kan gamla Badis rivas och ett bostadshus med cirka 15 lägenheter byggas.

Men vägen har varit lång och krokig.

Badis i Fjällbacka stängdes 2006. i slutet av 90-talet var glansdagarna över – från att ha varit en av få restauranger med utskänkningstillstånd – var man en på dussinet.

Spiken i kistan blev länsstyrelsen rekommendation ej livsmedelshantering i fastigheten. Avloppsreningsverket låg för nära Badis.

– Men det var det ingen som påpekade innan de byggde ut. Vi skulle inte påverkas men så blev det tuffare regler. Skyddsavståndet till Badis var inte tillräckligt stort.

Det gjorde att festlokalen var tvungen att stänga och ägarna började leta efter andra sätt att utnyttja byggrätten som enligt detaljplanen hade det diffusa benämningen ”allmänt ändamål”. Ett Ingrid Bergman-museum var bara en av idéerna som förkastades.

När Badis var som mest populär drog man kanske 500 gäster varje kväll.

– Det finns inte ett ställe i Fjällbacka som skulle kunna locka så många gäster i dag. Allt har förändrats folk vill sitta så nära havet som möjligt och på mindre ställen.

Kommunen som äger den andra plandelen, kajområdet, planerar restauranger på bryggan. Här planeras en service-, turism- och småbåtshamn med hamnfunktioner, vattenområde och lokalgata.

Tanken är att utveckla Stora kajen till ett nytt besöksmål med en huvudsaklig inriktning mot havsanknuten verksamhet, turism och handel.

Delområde Badis består av gator, två villafastigheter och byggnaden för den före detta badrestaurangen Badis. Här planeras bostäder, lokalgata och gågata.

– Nu hoppas vi att kommunens plan går igenom, säger Johan Järund. Vi är hyfsat överens. Och de som bor i villorna omkring vill hellre ha bostäder än en nattklubb.

Att lägenheterna blir stora hoppas man bäddar för åretruntboende.

– Fast, erkänner Johan Järund, det är antalet parkeringar vi tar fram som sätter gränsen för antalet lägenheter.

Redan har intressenter hört av sig. Vilket läge!

– Men någon formell kö finns inte, detaljplanen är ju inte antagen.

Det är också när planprocessen går in i nästa fas – granskningsfasen som intresserade att köpa en bostadsrätt kan se hur bostadshuset och lägenheterna utformas.

– Allt beror på vad samrådsinstanserna har för åsikter.

Det man är ganska överens om är att bostadshuset kommer att ha liknade former och ljusa färger som Badis och att man utnyttjar i stort sätt befintlig tillåten byggrätt.

När kan första bostadsrättsägaren flytta in?

– Går allt som vi hoppas kan man flytta in om två, tre år.