Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

356 kg tung båtmotor stulen nära E6

Båttjuvarna blir fräckare och fräckare. I helgen stals en stor och exklusiv båtmotor i Tanum, där man en kort stund innan stulit släpkärran från grannfastigheten.

Den stora sportbåten med den stora båtmotorn – på 350 hästkrafter och 356 kilo tung, har stått uppe på en höjd längs E6 i Tanums kommun i flera månader. Den står inhägnad, bland annat genom viltstängslet, tillsammans med flera andra båtar och motorer. Men alltså fullt synlig från E6 och Rylandsmotet.

Att båtmotorn låg synlig från E6 har dock inte avskräckt tjuvarna.

Natten mellan torsdagen och fredagen förra veckan blev båtmotorn nämligen stulen.

Thomas Andersson, polis och har hand om båtsamverkan väst, berättar:

– Det här handlar om en båtmotor som är värd väldigt mycket pengar. Den togs ut först för ett par år sedan och kostar i nypris 400 000 kronor. Tjuvarna har i det här fallet först gjort inbrott i grannfastigheten och tagit lastpallar och släpkärran, säger Andersson.

"Väldigt exklusiv"

Lastpallarna har staplats upp under båtmotorn tillsammans med mängder av skumgummi, för att försäkra sig om att minimera risken att skada båtmotorn, innan den släpats över till släpkärran och försvunnit från platsen.

Tjuvarna har till och med skövlat ner viltstängslet för att försäkra sig om att komma så nära båtmotorn som möjligt.

– Det här är ju en väldigt ömtålig båtmotor, samtidigt som den är väldigt exklusiv. Det är en extremt stor motor, konstaterar Thomas Andersson.

"De är vågade"

Thomas Andersson konstaterar att tjuvarna därmed varit väldigt fräcka. Men säger samtidigt att så arbetar båtmotortjuvarna idag.

– De är vågade. Natten innan den här stölden blev båtägare på Skaftö av med flera motorer. Ut till Skaftö finns bara en enda väg, det avskräcker inte den som åkt dit för att stjäla en båtmotor, säger Thomas Andersson.

Förra året minskade antalet båtmotorstölder i norra Bohuslän. Det är ett minne blott. I år har de ökat. Lavinartat.

– Nu ska väl de här människorna som stjäl båtmotorer hämta hem tappet från förra året. Men det är i alla fall konstigt. för vädret har inte varit sådant att båtmotortjuvar vill vara ute. Det har varit kallt, men det verkar inte ha stoppat tjuvarna i år och än så länge, säger