Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Polisen

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Båtmotortjuvens husbil lämnas tillbaka

Husbilen bedömdes av tingsrätten vara ett brottsverktyg och det beslutades att den skulle förverkas. Nu sänker hovrätten straffet för en dömd båtmotortjuv, och beslutar att husbilen ska lämnas tillbaka till ägaren – tjuvens svärmor.

En litauisk man i 40-årsåldern dömdes i slutet av oktober till ett års fängelse och utvisning av Uddevalla tingsrätten. Detta efter att han blivit påkommen med att stjäla utombordsmotorer i Fjällbacka, tidigt en morgon i början av september. Mannen greps senare i Saltkällan i Munkedal, bland annat tack vare båtsamverkansgrupper i området.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Använt husbilen flera gånger

Mannen har dömts för häleri av båtmotorer två gånger tidigare, en gång för en tjuvgömma i Ljungskile och en gång i Danmark. Vid samtliga tillfällen hade han använt en ombyggd husbil för att gömma och transportera båtmotorerna. Uddevalla tingsrätt beslutade därför att den beslagtagna husbilen skulle förverkas.

– Nu blir han av med brottsverktyget. Han har fått behålla husbilen tidigare. Det har blivit jobbigt för honom att fortsätta med den här verksamheten, sa Thomas Andersson, samordnare för polisens båtsamverkan, i samband med domen mot mannen.

LÄS MER: Satte stopp för båtmotortjuv i husbil

Ägde inte fordonet

Men domen överklagades och nu har Hovrätten för västra Sverige hävt beslaget. Det har visat sig att det inte var båtmotortjuven som ägde husbilen, utan hans svärmor. Dock har svärsonen haft ett avtal som gett honom rätt att använda husbilen. Svärmodern har gjort anspråk på husbilen och hon har kunnat bevisa att hon köpte den för över tre år sedan. Därför ska husbilen lämnas tillbaka till kvinnan.

Hovrätten kommer dessutom fram till att det av tingsrätten utdömda fängelsestraffet var för strängt, och sänker straffet till sex månaders fängelse. Beslutet om fem års utvisning står dock kvar.