"Benders är mångmiljardär, men vi får se våra hus förlora sitt värde"

Expansionsplanerna för stenbrottet i Ävja oroar lokalbefolkningen.

ANNONS
|

Irritationen växer över den nya ägarens attityd mot de närboende och avsaknaden av information. Nu har ett 40-tal personer samlats för att kräva svar av Benders. Ända från Väjern och Heestrand kom personer för att diskutera Benders expansionsplaner i Ävja stenbrott. Sotenäsbor ville värna sin närliggande dricksvattentäkt och närboende även fruktar mer buller och minskat fastighetsvärde. - Benders är mångmiljardär, men vi som är vanliga arbetare och pensionärer får se våra hus förlora sitt värde, säger Kennet Olofsson som bor ett par hundra meter från stenbrottet.

Tidigare bröts stenen av ett stenhuggarkooperativ, men sen fem år ägs stenbrottet av Benders. De flesta närboende vittnar om få störningar från stenbrottet, men att någonting har hänt under de senaste åren: bristande kommunikation, fler störningar och en förlorad finkänslighet. - Förut syntes inte stenbrottet, men nu är det uppfläkt. Sen lyser lamporna på nätterna som att det var en stad däruppe, trots att det inte råder någon aktivitet där nattetid, säger Cecilia Gärde.

ANNONS

Hon är landskapsarkitekt och har hittills alltid specificerat att graniten ska komma ifrån Ävja, dels för att undvika kinesisk sten, dels för att bidra till ett levande lokalsamhälle. Nu överväger hon att ompröva det beslutet. Om Benders expansionsplaner får godkänt av länsstyrelsen kommer Linda Anderssons fastighet ligga 30 meter från stenbrottet. Hon är biolog och har själv gjort miljökonsekvensbeskrivningar åt företag. - Företaget är fåordigt och förminskar problem i sin miljökonsekvensbeskrivning. Dagens störningar är inte dokumenterade och det framgår inte hur det är tänkt att bli, ändå ville de ha våra synpunkter inom tre veckor. Jag blev upprörd, berättar hon.

Flera boende i området är besvikna över att de inte kallats till ett öppet samråd. - Det är brukligt att bjuda in till öppet samråd. Jag är orolig för de tecken som finns över att de nya ägarna inte är lika hänsynsfylla. Det vore jättetråkigt om det är så, säger Linda Andersson. Med på mötet var även Heikki Markkula, geolog som under femton år levererade gatsten till stenbrottet i Ävja. Han har en rad synpunkter på ansökan om utökad produktion: - Benders skönmålar stenen, den är inte så bra som de säger. Nu har de kommit ner till grundvattennivån och längre ner får de inte gå, så de behöver bredda brottet och då blir stenen oftast sämre. Dessutom måste de först penetrera en remsa med sprickigt berg som kanske väger uppemot en halv miljon ton.

ANNONS

Initiativtagare till mötet var Lars Glimmerfors. Han bor på andra sidan Tosteröd vatten, som är Sotenäs kommuns dricksvattentäkt. Över vattnet och mellan berget färdas stenhuggeriets buller ända bort till honom. - Jag tyckte det var märkligt tyst kring stenbrottets expansionsplaner, något som kan få stor påverkan på oss som bor här. Kanske är det så att Ävja är bästa platsen för ett stort stenbrott, men all fakta måste fram på bordet och diskuteras ordentligt, menar han. Mötesdeltagarna bestämde att träffas fler gånger och att bjuda in Benders, länsstyrelsen och omkringliggande kommuner. - Även om företaget inte bjudit in oss till öppet samråd så behöver inte vi vara likadana, konstaterade mötesordföranden Joanna Schroeder.

Fotnot: Artikeln har rättats. Tidigare uppgavs att Heikki Markkula varit stenhuggare och jobbat i Ävja. Det är fel. Han har en licentiatexamen i geologi och varit verksam inom branschen i 30 år och varit leverantör av gatsten till stenbrottet i Ävja under femton år.

ANNONS