Risk att den asiatiska blåskrabban etableras i Bohuslän.
Risk att den asiatiska blåskrabban etableras i Bohuslän. Bild: Matz Berggren

Blåskrabba upptäckt utanför Orust

En privatperson har under bara några dagar hittat över 50 små blåskrabbor i grunt vatten utanför Orust. Nu erfar Havs- och Vattenmyndigheten och forskare vid Göteborgs Universitet att krabban fått fäste i Bohuslän.

ANNONS
|

Blåskrabban erfaras vara invasiv, alltså att den inte passar i ekosystemet och riskerar att hota den biologiska mångfald som finns i Bohuslän. Enligt Anna Dimming, marin naturvetare vid Länsstyrelsen, är blåskrabban tålig, förökar sig snabbt och har stor aptit.

– Vi vet inte än om det är ett tillfälligt utsläpp med icke renat barlastvatten, eller om den faktiskt börjar etablera sig så vi vill inte slå på den allt för stora trumman. Vi kallar den inte invasiv än men det är klart att det finns en risk. Vi har sett hur den etablerats på andra håll i världen och faktisk slagit ut några av de inhemska arterna där, säger hon.

ANNONS

Troligtvis kommit till Sverige via lastfartyg

När en ny art väl fått fäste i ekosystemet är det svårt att få bort den. Krabborna har troligtvis kommit till Sverige från Asien via stora lastfartyg. När fartygen inte är fullastade pumpas stora mängder vatten in i fartyget för att stabilisera vikten, genom det vattnet tror Anna Dimming att krabbor åkt smygskjuts till Scandinavien. Larver kan också ha ha kommit till Sverige genom havsströmmar.

– Det är svårt att eliminera nya arter, framförallt i havet. Men Länsstyrelsen söker nu medel från Havs och Vattenmyndigheten föra att göra ett försök till utrotningsinsats i aktuellt område, säger Anna Dimming.

Viktigt att rapportera

Hittar man en blåskrabba ska man inte släppa tillbaka den i havet utan rapportera in det till Matz Berggren, forskare vid Göteborgs Universitet. Enligt Anna Dimming är det relativt enkelt att skilja blåskrabbor från vanliga svenska strandkrabbor.

– De vuxna krabborna är kvadratiska över ryggen och max 4 cm breda. De är släta mellan ögonen och vuxna hanar har en karakteristisk blåsa i tumvecket vid klon. Utöver det har dom även randiga ben, säger Anna Dimming.

ANNONS