Borgen öppnar för vänboende

Satsningen på ett vänboende med tolv hyreslägenheter på Hogslätt vid Gerlesborg, är ett steg närmare att förverkligas. Kommunstyrelsen i Tanum har beviljat borgen för en del av totalkostnaden.

ANNONS
|

Gunilla Rahm ingår i styrelsen för Hogslätts vänboende kooperativ hyresrättsförening, som har ett 30-tal medlemmar, och gläds mycket åt det efterlängtade beslutet.

–Det är lite kors i taket eftersom det inte är så vanligt att ge borgen till andra än kommunala bolag, säger hon

Denna restriktiva hållning var anledningen till att ansökan om borgen för lån på sju miljoner kronor avslogs i slutet av september. Socialdemokraterna reserverade sig dock och har sedan beslutet upplevt en omsvängning.

Två skillnader finns jämfört när ärendet behandlades för några månader sedan. För det första har en policy för borgen antagits av kommunfullmäktige, som bland annat innebär att det krävs en riskanalys inför varje beslut. Det andra är att åtagandet den här gången gäller den betydligt lägre summan 2,5 miljoner kronor.

ANNONS

–Då är risken mycket lägre så nu gick det igenom, säger oppositionsrådet Louise Thunström (S).

Alla partier var eniga om att bevilja borgen den här gången. En ekonomisk plan har upprättats och kommunen sätter ett antal villkor så att man ska kunna följa projektet med tillräcklig insyn.

–För oss är det väldigt betydelsefullt med borgen även om det bara är för en liten del. Vi ska ju bygga för 14 miljoner. Men detta är en viktig del, säger Gunilla Rahm.

Kooperativ hyresrätt är en upplåtelseform som reglerades i lag 2002 och som har kommit på en del håll i landet. Föreningen äger bostäderna och bara medlemmarna kan hyra. Till skillnad från bostadsrätt kan de boende inte sälja sina lägenheter (nyttjanderätten) med vinst. En medlemsinsats betalas dock i form av så kallad upplåtelseavgift, oftast en lägre summa, och fås tillbaka vid avflyttning.

–Det finns många konstnärer och kulturarbetare i området och alla har inte råd med hus. Det här är ett sätt för oss att bo kvar, säger Gunilla Rahm.

Louise Thunström ser positivt på att det är spekulationsfritt och tycker att Gerlesborgsområdet, med sitt kulturliv, är värt att satsa mer på.

Genom nybyggnation av hyresrätter kan det skapas en flyttkedja där hus blir tillgängliga för till exempel barnfamiljer.

ANNONS

–Det finns redan kooperativa hyresrättsföreningar på en del platser i landet och man kan även tänka sig att kommunala bostadsbolag satsar på det, även om det inte har skett i Tanum än. Jag tycker att det ska bli spännande att följa projektet.

ANNONS