Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.


Bilden är tagen vid en annan badplats.  Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Bilden är tagen vid en annan badplats. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Bovikens badplats stängs av- vattnet är otjänligt

Bovikens badplats stängdes tillfälligt av under torsdagsmorgonen. En provtagning av vattnet från tidigare i veckan visade på att vattnet är otjänligt och att det är förhöjda halter av e-kolibakterier.
– Risken om man badar är att man kan bli sjuk, säger Peter Lago, fastighetschef för Tanums kommun.

Under torsdagsmorgon stängdes Bovikens badplats på Hamburgö tillfälligt av. Tidigare i veckan gjordes det en provtagning av vattnet och svaren kom in under onsdagskvällen. Svaren visade att vattnet var otjänligt att bada i.

– Vi gör regelbundna provtagningar av vattnet och igår kväll fick vi svar att det är otjänligt vatten, säger Peter Lago, fastighetschef för Tanums kommun.

– Svaren visade på förhöjda halter av e-kolibakterier, vad vi då brukar kalla för avföring.

Enligt Havs- och vattenmyndigheten innebär tjänligt vatten att bakteriehalten är för låg för att innebära en hälsorisk. Otjänligt vatten däremot innebär att det har skett en förorening av något slag. Det finns då en risk att det finns andra mikroorganismer i vattnet och om man sväljer det kan man bli sjuk.

– Vi stängde av badplatsen nu i morse. Risken om man badar är att man kan bli sjuk, säger Peter Lago.

Nya prover av vattnet har nu tagits och skickats vidare till labb för analys. Enligt Peter Lago kommer badplatsen att vara avstängd tills provsvaren kommer tillbaka och att de visar på att vattnet är tjänligt igen.

– Har vi tur får vi svar redan imorgon och att de visar på tjänligt vatten, säger Peter Lago.

– Vi måste säkerställa om det faktiskt är otjänligt vatten eller om de höga halterna var en tillfällighet. Till exempel att en båt kanske hade släppt ut nått precis när vi tog våra tidigare prover. Om även prov två visar på höga halter kommer badplatsen fortsätta att vara avstängd och vi kommer förmodligen behöva göra en utredning om det.