Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liselotte Broberg blir nytt kommunalråd för den borgerliga majoriteten i Tanum.

Broberg blir nytt kommunalråd i Tanum

Liselotte Broberg (M) tar över som kommunalråd efter Clas-Åke Sörkvist (C) vid årsskiftet. Uppgörelsen om fortsatt borgerligt styre blev klar på onsdagen.

Den borgerliga majoriteten bestående av Centerpartiet, Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna i Tanums kommun har förhandlat och kommit fram till en överenskommelse.

Till ordförande i kommunstyrelsen föreslås Liselotte Broberg (M) och till 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen Roger Wallentin (C).

Centerpartiet får ordförandeposten i kommunfullmäktige medan Moderaterna får tillsätta posten som förste vice ordförande, enligt ett pressmeddelande.

Ledamöter till kommunstyrelse och nämnder väljs vid kommunfullmäktiges sammanträde 1 december och det är funktioner som träder i kraft 1 januari 2015.

Clas-Åke Sörkvist säger till Bohusläningen att han är nöjd över att man i alliansen har kommit fram till denna uppgörelse.

När kommunfullmäktige träffas nästa gång, 20 oktober, ska enbart några val göras och det gäller presidium till det nya kommunfullmäktige samt revisorer och valberedning.

– Det mötet kommer att öppnas av mig i egenskap av ålderspresident, och det är inte på grund av min ålder som jag har den rollen utan det beror på att jag har suttit längst i kommunfullmäktige, sedan 1985, säger Clas-Åke Sörkvist.

Vad får du för roll i politiken framöver?

– Några andra poster än det som vi har gått ut med nu är inte fördelade. Jag kommer att fortsätta i någon form men det är inte klart vad det blir, säger han.

I valet 14 september fick alliansen klar majoritet och kommer att tillsätta 24 av 41 mandat i fullmäktige. Centerpartiet backar dock med två mandat, från elva till nio. Moderaterna backar också men bara med ett mandat, från tio till nio. Samtidigt gjorde Socialdemokraterna ett bra val och går framåt ett mandat, från åtta till nio, vilket innebär en starkare roll i opposition.

Efter kontrollräkningen av valsedlarna stod det klart att Liselotte Broberg hade fått över 400 personkryss, vilket ingen annan kandidat i något parti i Tanum var i närheten av.