Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Byggeleven gör sjöbodar till lekplatser i Lysekil

Båtar och sjöbodar. Det osar Bohuslän när byggeleven Mahdi Rezai tillbringar sin praktik på det kommunala bostadsbolaget Lysekilsbostäder. Ett bolag som vanligtvis inte sysslar med bygge, men som genom samarbetet med gymnasieskolan fått testa på.

Mahdi Rezai står och huttrar i kylan utanför Lysekilsbostäders panncentral på Badhusberget.

– Är det tio minusgrader eller?

Han sveper av en blå presenning från en träkonstruktion. Det saknas väggar och färg, ändå syns konturerna av tre klassiska bohuslänska sjöbodar. Fast i modell mindre, de ska nämligen användas som lekstugor. Inom två veckor står de utplacerade på Fridhem. Mahdi Rezai är på Lysekilsbostäder under sin praktiktid. Han går andra året på byggnadsprogrammet på Gullmarsgymnasiet.

– Jag är på skolan två dagar i veckan och är här tre dagar.

Att Mahdi Rezai gör sin praktik på det kommunala bostadsbolaget är resultatet av ett samarbete mellan bolaget och Gullmarsgymnasiet. Men att en byggelev skulle hamna där var långt ifrån säkert.

– Vi är ju inget byggbolag, säger Lysekilsbostäders vd Christina Johansson.

– Det är skolan som står för handledningen, vi betalar materialet, men det är de som beställer in det. Det är ju de som vet hur mycket material som behövs. Men det var viktigt för skolan att eleverna ska vara ute, och inte bara på skolan, fortsätter hon.

Vill ta ett samhällsansvar

Bostadsbolaget ser det som sin roll, säger vd:n, att ta ett samhällsnyttigt ansvar. Det vill ge människor som står utanför arbetsmarknaden en chans att etablera sig.

– Även på sommaren försöker vi ta in ungdomar och vi har väldigt många nyanlända. Det är ett sätt för oss att hjälpa till att integrera dem. Vi försöker hjälpa till så mycket vi kan, säger hon.

Inledningsvis gjorde Mahdi Rezai och ytterligare en person från skolan fyra träbåtar. Även de placerades ut på lekplatser inom Lysekilsbostäders bestånd: två i Brastad, en på Fridhem och en på Badhusberget.

– Det betyder jättemycket, säger Martin Olsson, arbetsledare på Lysekilsbostäder, och fortsätter:

– Det är en ren bonus. De gör saker som vi inte hade kunnat göra.

Han visar stolt upp båten som står på Badhusberget. Samtidigt kommer en liten grupp barn i gula reflexvästar och nyfiket utforskar den ännu omålade båtimitationen.

– Det blir väldigt gemytligt med båten här.

Även om arbetsplatsen Mahdi Rezai hamnade på inte var en typisk byggarbetsplats har han fått känslan av att vara på arbetsmarknaden. Martin Olsson berättar att byggeleven blivit som en arbetskamrat, något Mahdi Rezai håller med om.

– Det har varit kul att testa nya grejer och att vara ute på en riktig arbetsplats, säger han.