Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Dömd man matchades mot våldtäkt i Tanum – åtalas

Mannen var dömd för grov misshandel och satt på en rättspsykiatrisk vårdavdelning när hans dna matchades mot överfallsvåldtäkten i Tanum förra sommaren. Där ska mannen ha våldtagit en 75-årig mycket grovt.

Nu har åtal väckts mot mannen, som är i 40, årsårsåldern. Han åtalas för grov våldtäkt.

I åtalet står att mannen under våldtäkten försökte strypa kvinnan, så att hon svimmade. Men att hon vaknade senare. Våldtäkten ska enligt åtalet ha pågått under hela tiden, det vill säga även under tiden hon varit avsvimmad samt efteråt.

LÄS MER: Matchning mot överfallsvåldtäkt

Kvinnan polisanmälde själv våldtäkten.

Det var i slutet av juli förra året som polisen fick in anmälan.

Kvinnan berättade att hon hade överfallits och våldtagits i ett skogsområde i närheten av en rastplats längs E6 i Tanums kommun. Robert Beckard, kammaråklagare har haft ärendet och har tidigare berättat för Bohusläningen om den brutala våldtäkten:

"Anledningen till att jag anser att den ska bedömas som grov, och det höll tingsrätten med om, är att det är en våldtäkt mot en ensam äldre kvinna i en utsatt position. Dessutom har allvarligt våld använts", har Robert Beckard tidigare berättat och han fortsätter:

"Hon utsattes för en överfallsvåldtäkt av en för henne okänd man. Hon blev fullständigt överrumplad och mycket hårt och våldsamt behandlad. Hon försökte freda sig men lyckades inte".

Länge arbetade polisen i blindo. Men så kom en matchning via dna mot en man som satt på en rättspsykiatrisk avdelning, dömd till vård för ett brott han ska ha begått bara några dagar efter den grova våldtäkten i Tanum misstänks ha ägt rum.

Återigen ska han oprovocerat ha flugit på en person bakifrån, den här gången en väktare och överfallit väktaren med en påk samt stulit väktarens bil.

40-åringen förnekar våldtäkten i Tanum. Men kan ändå inte förklara varför hans telefon använts i området, när våldtäkten ägde rum. Mobilmaster som rensats visar att hans telefoner befunnits sig just här. I telefoner har polis även hittat ljudupptagningar när han pratar om att "våldta och döda".

Offret inför rättegången

Rättegången tror Robert Beckard kommer att ta cirka en och en halv dag. Offret, en 75-årig kvinna, har bett att förhandlingen ska vara inför öppna dörrar. Det vill säga att vem som helst får närvara och att media tillåts sitta med.

– Det är inte vanligt och jag har aldrig tidigare lämnat in ett åtal där detta står med. Men hon anser att alla har rätt att höra det här och därför skrev jag med detta i stämningsansökan, säger Beckard.

Bara för att offret vill att förhandlingen ska vara öppen för alla, innebär det inte att rättegången hålls på det sättet.

Det är tingsrätten som avgör om en förhandling sker bakom lykta dörrar eller inte.

Bohusläningen har varit i kontakt med offret som avböjer ytterligare kommentarer.