De räddade nödsatta - nu nomineras Fjällbackaräddare

Fjällbackas frivilliga sjöräddare kan få utmärkelsen Årets Sjöräddare efter en räddningsinsats utanför Tanumstrand.

ANNONS
|

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907.

En av de nominerade insatserna från i fjol ägde rum den 9 september utanför Tanumstrand. RS Fjällbacka fick i uppdrag att åka och hjälpa en fritidsbåt som tagit hand om en drunknad person. Det handlade om en man som hade ställt sig för att kissa från sin båt, fallit i och drunknat.

Sjöräddarna fick information om att inget fanns att göra. Men när de väl kom platsen, visade det sig att ytterligare två personer fallit i vattnet när de försökt rädda mannen och att båten sjunkit. Bara en av dem hade flytväst. De hade lyckats simma till en ö men var kraftigt nedkylda och i behov av vård.

ANNONS

- Vi fick klart för oss att dessa två legat i vattnet, vi tog hand om dem och larmade räddningstjänsten, berättar Bo Lundström som jobbade den dagen tillsammans med hustrun Gertrud Lundström och Lars Casperson.

Räddningsaktionen är nu nominerad som en av fem i Sverige till Årets sjöräddare.

Totalt deltog 23 frivilliga sjöräddare från fem stationer vid de nominerade insatserna, som räddade flera människoliv. Vinnarna av Årets Sjöräddare koras på båtmässan Allt för sjön i Stockholm fredag den 3 mars.

Fakta/Sjöräddningssällskapet

Sjöräddningssällskapet är en ideell förening som räddar liv till sjöss, heltutan statligt stöd. Det finns2 100 frivilliga sjöräddare längs den svenska kusten och i de största insjöarna, beredda att rycka ut i alla väder, under årets alla dagar. De arbetar även med att förebygga olyckor till sjöss samt att sprida information och kunskap om sjösäkerhet.

Sjöräddningssällskapets 2 100 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i över 70 procent av all sjöräddning i Sverige, helt utan statliga bidrag.

ANNONS