Delade meningar om ändrad sjöbodspolicy

Reaktioner på Moderaternas utspel om att förändra Tanums sjöbodspolicy möter skilda reaktioner från politiker från övriga partier i kommunen. Reaktionerna, som inte följer blockgränserna, varierar från beredvillighet att göra förändringar till krav på att ha kvar nuvarande policy.

ANNONS
|

– Grundprincipen, att ingen får bo i sjöbodar, är klar men justeringar i policyn kan göras. Det är en revidering vi gör tillsammans i allianspartierna, säger Paul Carlsson (FP) med hänvisning till att de stod enade bakom dagens policy.

– Vi slet hårt med den. Man skulle önska att det bara räckte med en policy med en rad, ”Ingen får bo i sjöbod”, men så är det ju inte.

Karl-Erik Hansson (C), som får hantera många sjöbodsärenden i egenskap av ny ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, är tveksam till om allmänhetens tillgång till strandzonen kan säkras med de förändringar som Moderaterna skissat och som bland annat handlar om att kommunen inte ska bry sig så mycket om vad som finns inuti sjöbodarna.

ANNONS

Då befarar han att bodar kommer att användas för annat än vad de är avsedda för och att det blir svårt att undvika privatisering av stränder.

– Boende är naturligtvis något vi vill förhindra, säger han och förutskickar en första diskussion i policyfrågan internt inom Centern.

Berndt Hansson (KD) säger spontant nej på frågan om policyn behöver ses över men säger sedan att vissa detaljer i den kan gå att förändra.

– Men så som Moderaterna säger är bara att gå bud för andra. Det är väl sommargäster som trycker på för att få göra om sina bodar. För det är ju inte lämpligt att ha garn och teneagn i en bod med isolering och panel, säger Hansson, som dock har viss förståelse för att värmeisolering kan behövas för att inte sådant som förvaras i boden ska förstöras.

– Verktyg blir rostiga av salt och fukt, instämmer Gerd Melin (S) som välkomnar en förändring av policyn.

Hon hörde till en minoritet socialdemokrater som reserverade sig mot fullmäktigebeslutet 2008 om nuvarande policy.

– Alla är nog överens om att det inte ska vara boende och privatisering men policyn är alltför vittgående, säger hon.

Siv Bergström (MVT) är enda tillfrågade politiker avvisar alla ändringar av gällande policy.

ANNONS

– Bodar ska inte bli sommarstugor som skapar en privat sfär. Att tillåta att bodar har isolering, vatten och avlopp men samtidigt säga att vi inte vill ha boende blir alltför dubbelt, säger hon med adress Moderaterna.

– Det är lite populistiskt att säga så som de gör.

ANNONS