– Visst, utsikten är fin, säger yrkesfiskaren Henric Karlsson. Men det är inte den utan närheten till fiskebåten och familjen som gör att han vill kunna bygga och bo i Edsvik.
– Visst, utsikten är fin, säger yrkesfiskaren Henric Karlsson. Men det är inte den utan närheten till fiskebåten och familjen som gör att han vill kunna bygga och bo i Edsvik.

Edsviksfiskare besviken
 efter strul i byggfråga

Efter nästan två år och många tusenlappar i avgifter står fiskaren Henric Karlsson lika långt som tidigare från målet att kunna bygga i Edsvik, hemmahamn för trålaren som han fiskar med tillsammans med far och bror.

ANNONS
|

– Jag är rätt så besviken på kommunen, säger 31-årige Henric Karlsson.

Handläggningen av hans önskemål har varit så motsägelsefull att kommunen tagit fram nya regler för att undvika en upprepning.

Henric Karlsson ansökte 2009 om förhandsbesked för bostadshus på kommunal mark ovanför föräldrahemmet. Det blev avslag med hänvisning till pågående detaljplanering.

Kommunal mark

Henric Karlsson berättar att han sedan, i samråd med kommunens plan- och byggavdelning, fann ett annat läge på kommunal mark. Där blev det positivt förhandsbesked om bygglov.

Men tekniska nämndens förslag är att den blivande tomten där ska gå till en Grebbestadsbo, snäppet före Henric Karlsson i tomtkön.

ANNONS

Henric Karlsson är frågande.

– Hade inte jag letat upp tomten hade ju inte kommunen haft någon tomt att sälja, säger han.

Hans Bjerklinger (M), tekniska nämndens ordförande, ser inga skäl att utnyttja nämndens möjligheter att göra avsteg från köreglerna.

”Vi kan inte särbehandla”

– Med en tomtkö är det könumret som gäller. Vi kan inte särbehandla, säger han.

Framöver ska det vid alla ansökningar om att få bygga på kommunal mark först undersökas vilka förutsättningar som gäller för en försäljning.

– Det har blivit ett slags kommunal ”Lex Henric”. Hans ansökan hanterades korrekt, men det känns ändå inte riktigt bra så som det blivit, säger kommunalrådet Clas-Åke Sörkvist (C), som uppger att kommunens näringslivsgrupp sökt men inte funnit alternativa lösningar.

Drygt 10000 kronor

Henric Karlsson har lagt en bra bit över 10 000 kronor på avgifterna för förhandsbeskeden och tycker att både det och allt jobb, för honom och kommunen, känns onödigt.

Nu inväntar han närmast ett definitivt besked om tomtförsäljningen.

Några andra, kommunala tomtlägen kan han inte se och han har förstått att detaljplanen kommer att ta sin tid.

Tekniska nämndens prisförslag är 1,8 miljoner kronor. Accelererande priser gör att Henric Karlsson undrar om nya generationer Edsviksbarn över huvud taget kan fundera på att bygga och bo där.

ANNONS

Han värdesätter i och för sig utsikten ut över havet men han vet också hur hårt sydvästvindarna kan ligga på.

Och att det då kan vara viktigt att bo nära och kunna se till båten ofta.

ANNONS