Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Thobias Nilsson

Efter överfallsvåldtäkten – döms till rättspsykiatrisk vård

Den 40-åriga man som misstänkts för överfallsvåldtäkt på en kvinna i 75-årsåldern döms till rättspsykiatrisk vård. Det meddelade Uddevalla tingsrätt under fredagsförmiddagen.

Det var i slutet av juli 2018 som en kvinna i 75-årsåldern överfölls och våldtogs i ett skogsområde i närheten av en rastplats i Tanums kommun. Kvinnan ska ha stannat vid platsen för att klippa blåbärsris när en man överföll henne och utsatte henne för en våldtäkt.

Läkare samt rättsläkare har beskrivit kvinnans tillstånd som livshotande under våldtäkten då gärningsmannen har strypt kvinnan till den grad att hon både svimmat och fått frakturer på struphuvudet.

Dna-spår från den åtalade mannen hittades på en sekatör som kvinnan haft med sig och som hon använt för att försöka avvärja våldtäktsmannen med.

Mannen saknar förklaringar

Mannen kunde matchas mot överfallsvåldtäkten då han sedan tidigare var dömd för grov misshandel och satt på en rättspsykiatrisk vårdavdelning. Utöver Dna-spåren har mannens telefon även varit uppkopplad på telemaster i området vid brottsplatsen och den bil mannen använt sig av har kört över Svinesundsbron strax före den misstänkta våldtäkten.

Han själv har hävdat att han inget kommer ihåg då han under tidpunkten för våldtäkten hade slutat ta sina mediciner. Mannen har heller inte kunnat förklara hur hans telefon och fordon kunnat spåras till området.

Straffet för grov våldtäkt är i vanliga fall minst 5 års fängelse. Men då mannen bedöms lida av en allvarlig psykisk störning är fängelsestraff inte möjligt.

Mannen vårdas redan på en rättspsykiatrisk avdelning för ett brott han begått bara några dagar efter våldtäkten mot kvinnan.

Påföljden blir därför rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsmöjlighet enligt Uddevalla tingsrätt och mannen döms till 135 000 kronor i skadestånd till kvinnan.