Efter A-traktorolyckan – så går polisutredningen: ”Har en arbetshypotes”

Nästan en vecka har gått sedan två tonåringar miste livet och ytterligare två skadades lindrigt i en A-traktorolycka i Grebbestad. Polisen har gjort en teknisk undersökning av bilen och olycksplatsen, men är i övrigt mycket förtegna med uppgifter i ärendet.
– Vi har en arbetshypotes, men det är för tidigt att gå in på det, säger Linda Frid, förundersökningsledare vid trafikpolisen i Vänersborg.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det var i fredags kväll som en allvarlig singelolycka med en A-traktor inblandad inträffade på väg 163 utanför Grebbestad. A-traktorn hade kört in i ett träd.

I bilen färdades fyra tonårspojkar, två av dessa har omkommit till följd av olyckan och två är lindrigt skadade.

Olyckan är rubricerad som vårdslöshet i trafik och utreds nu av trafikpolisen i Vänersborg.

"Behöver vidta fler utredningsåtgärder”

Efter händelsen har polisen gjort en teknisk undersökning av bilen och platsen för att försöka fastställa omständigheterna kring olyckan. Bland annat har man tittat på om de inblandade använde bilbälten i samband med händelsen.

– Vi har tittat på en del saker så som bromsspår och andra spår som kan leda utredningen framåt. Men det är för tidigt att prata om några resultat. Vi behöver vidta fler utredningsåtgärder för att få en samlad bild, säger Linda Frid, förundersökningsledare vid trafikpolisen, som leder utredningen.

ANNONS

Än finns inga svar på varför olyckan inträffade, men polisen arbetar nu för att få en bättre bild över händelseförloppet.

– Vi har en arbetshypotes, men det är för tidigt att gå in på det just nu.

LÄS MER:Sorg bland lärare och elever efter dödsolyckan: ”En tung dag”

Finns det vittnen till olyckan?

– Ja, det finns vittnen, men jag kan inte gå in närmare på det.

Har A-traktorn varit manipulerad?

– Det är just det den tekniska undersökningen ska hjälpa oss att ta reda på.

Dödsolyckan i Grebbestad är den andra på kort tid i Västsverige. För lite drygt två veckor sedan omkom två ungdomar efter en frontalkrock på väg 44 mellan Lidköping och Grästorp. Totalt har alltså fyra ungdomar, tre pojkar och en flicka – omkommit i två olyckor med A-traktorer på två veckor.

– Det är två olyckor med dödligt utgång på kort tid och det kan givetvis uppfattas som mycket, berättar Linda Frid.

Polisen är i övrigt mycket förtegen med uppgifter i ärendet.

LÄS MER:Stor sorg efter dödsolyckan i Grebbestad

LÄS MER:Polisen efter A-traktorolyckan – så fortsätter utredningen

Vad är en A-traktor?

A-traktor är ett motordrivet fordon som består av en ombyggd bil. Den är ursprungligen tänkt att dra fordon eller arbetsredskap och ska vara utrustad med kopplingsanordning. Numera används A-traktorn, som ofta kallas EPA, främst som ett transportmedel av ungdomar.

A-traktorns konstruktiva hastighet är högst 30 km/h. Det betyder att den inte får vara konstruerad för att köra fortare än så på horisontell väg.

För att köra A-traktor krävs ett körkort med AM-behörighet, det vill säga körkort för moped klass I (åldersgräns 15 år), eller ett traktorkort (åldersgräns 16 år). Du får också köra A-traktor om du har ett körkort med någon annan behörighet.

Det finns inget krav på att använda bälte och det är inte tillåtet att ha ett baksäte för att begränsa antalet passagerare.

Källa: Transportstyrelsen

ANNONS