Efter fem års slit – nu invigs kvarnen

Efter många timmars hårt arbete är renoveringen av Ulseröds kvarn nu färdig. Den som har lett projektet är Dick Johansson på Tanums hembygsförening.

ANNONS
|

En självklar fråga i sådana här sammanhang: Hur känns det?

– Det finns två känslor i det. Det känns ju väldigt skönt om jag ska vara helt ärlig, att vi har rott det i land, för det är ju ingen liten grej som man bara spikar upp. Vi har ju hållit på många år med det här. Men det känns tomt också, det har varit många roliga grejer, som "hur löser vi det här problemet"? Det är lite av charmen med sådana här projekt, man vaknar mitt i natten och tänker "så ska vi göra!".

Hur mycket är det som är nytt på kvarnen?

ANNONS

– All klädsel, allt utvändigt är bytt. Och det som har varit dåligt invändigt, fönster har varit krossade och det har kommit in regnvatten, en del som har drabbats av röta. Vingarna är helt nya. Allt maskinellt är fullt intakt och okej.

Går den att använda?

– Vi kan inte använda den i dag, för det kräver en ordentlig renovering. vi har sagt att om någon i framtiden skulle få för sig att renovera kvarnhistorian så är det fullt möjligt att göra det, det är bara en fråga som resurser.

Vad kommer kvarnen att användas till i framtiden?

– Nu kommer Havsstenssunds samhällsförening och Tanums hembygdsförening ta över ansvaret, för att hålla den snygg och se till att den är öppen för allmänheten. Det är framförallt att den ska vara öppen och tillgänglig, det är ändå en hel del skattepengar som gått ner i det här.

Så den blir som ett museum?

– Det har jag inte tänkt på, men det är möjligt att man kan se på det så.

Kommer det gå att hyra den till evenemang som bröllop och liknande?

– Jag förstår vad du menar, men den är så liten invändigt. Kvarnen är stor men den är så fullspäckad med tekniska grejer. Men nu har vi gjort så att folk ska kunna gå där inne. I sådana här gamla kvarnar kan man inte gå hursomhelst, men nu finns det trappor och räcken.

ANNONS

På fredagär det invigning. Vad händer då?

– De som är inbjudna är de som har varit medverkande i det här, både snickrat och planerat. Det är folk från kommunen, Tanums hembygdsförening och Havsstenssunds samhällsförening. Orsaken till att inte allmänheten är inbjuden är att antalet parkeringsplatser är väldigt begränsat. Men det kommer bli kommer bli en kvarndag i slutet av september, dit allmänheten är inbjuden.

ANNONS