Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
(arkivbild)

Eldade skräp intill ladugård – åtalas

En man i 35-årsålderns åtalas nu för allmänfarlig vårdslöshet vid Uddevalla tingsrätt, sedan han eldat skräp på torrt gräs intill en närliggande ladugård.

Det var i början av april förra året som en man i 35-årsåldern eldade skräp på en fastighet utanför Strömstad, där han hyrde bostad. Elden tog sig då i det torra gräset runtomkring som ledde den vidare till en närliggande ladugårdsbyggnad, som blev helt övertänd.

I polisrapporten uppges att ladan var en del av ett sågverk och i vinkel har en maskinhall varit tillbyggd. Ägaren till fastigheten har uppskattat kostnaden för en återuppbyggnad till cirka en miljon kronor.

I förhör har mannen uppgett att han eldade skräp, men släckte elden tillsammans med tre kamrater, från ett närliggande bostadshus innan han tog paus för att gå och äta. Tillsammans använde de brandsläckare, filtar, vatten och spadar för att släcka elden.

Ungefär en halvtimme senare upptäckte mannen att det rök från ett uthus, sprang dit och såg att isoleringsmaterial hade fattat eld. Han kontaktade då räddningstjänsten. Som förklaring till varför mannen eldade har han berättat att det var skräpigt av gammal bark från sågverket och att han ville snygga upp.

Mannen åtalas nu för allmänfarlig vårdslöshet. Genom att elda brännbart material, har han av oaktsamhet vållat brand i en närliggande ladugård. Oaktsamheten ska ha bestått i att mannen inte haft tillräcklig uppsikt över elden och att han ska ha lämnat den obevakad utan att försäkra sig om att den var fullständigt släckt.

35-åringen har i förhör förnekat brott.