Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erik Fredriksson, gatuchef i Strömstads kommun,är årsbarn med Svinesundsbron. Han var med när det begav sig även 1946, men till broinvigningen då kom han i barnvagn till färjeläget i Svinesund, i bakgrunden.

Erik var med när Svinesundsbron öppnade 1946

Erik Fredriksson var med när Svinesundsbron öppnades 1946. I går var han en av de inbjudna gästerna till återinvigningen.

Erik Fredriksson har inga egna minnen av den storstilade invigningen 15 juni 1946.
Han var knappt ett halvår gammal och befann sig i barnvagn, körd av mamma May och pappa Sigvard.
– Vi bodde i Jämtland men eftersom mor var barnfödd på Hogdalsnäset var vi här på somrarna, berättar Erik Fredriksson,
Han är nu sedan många år bosatt i Strömstads kommun. I egenskap av gatuchef i kommunen har han på senare år haft mycket kontakter med Vägverket om bro- och E 6-utbyggnaden.
Morfar Hans Olausson var tullare med station i Ledsund, inrymd i den egna bostadsfastigheten. När det var dags för invigning av brobygget tog sällskapet båt från Lökholmen till Svinesund. Sedan blev det att kämpa med barnvagnen uppför de branta backarna från färjeläget till brofästet.
Invigningen förrättades av norske kungen Haakon XII och svenska kronprinsen Gustaf Adolf, med hustrun Louise vid sin sida.
Erik Fredriksson tror att det var den kungliga glansen som mest etsade sig fast i föräldrarnas minne av dagen.
Påtagliga minnen från denna dag har Barbro Mattsson, som då hade ett uppdrag som blomsterflicka: Hon räckte över en bukett till kronprinsessan Louise när hon steg iland i Svinesund.
I går var Barbro Mattsson, i egenskap av auktoriserad lokalguide, den som såg till att gästerna fick en rejäl portion Svinesundshistoria, och inte bara den som rör broarna. Barbro Mattsson är uppväxt på gården Skogar i Svinesund vars marker togs i anspråk för bygget av den träkonstruktion som användes vid brobygget.