Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Hunden och dess nos på bilden har inget med artikeln att göra.

Får böter för okopplad hund - skyller på osynligt koppel

Hunden sprang okopplad trots att matte blivit tillsagd. Nu får hon 2 000 kronor i böter. - Det finns inga "mentala" hundkoppel att skylla på.

Det säger Maria Johansson, kammaråklagare vid nationella åklagaravdelningen vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Det är hon har som har haft ärendet som gäller en turistande kvinna som i somras besökte Bohuslän tillsammans med sin hund.

Hundägaren har nu fått ett strafföreläggande på 2 000 kronor och gäller förseelse mot områdesskydd.

Kvinnan besökte nämligen i somras en ö som ingår i Kosterhavets nationalpark. Med sig på båten ut till ön hade hon sin hund. Och väl på ön kopplade hon aldrig tiken. Istället fick hunden springa lös.

- Min hund gick som mest två meter i från mig. Men jag har ingen lust att ens kommentera det här, det är så fånigt. Jag vet att det finns föreskrifter som gäller men vi har helt enkelt tolkat dem olika.

Hundägaren säger att hon har fått ett strafföreläggande. Och att hon ska betala pengarna.

- Men jag erkänner inte det här ens. Det är så fånigt alltihopa. Jag känner jurister och vi anser att det här med att ha sin hund kopplad är en definitionsfråga, säger kvinnan.

 

För kammaråklagare Maria Johansson är dock lagen glasklar. Kosterhavets nationalparks föreskrifter likaså. Där står klart och tydligt och enkelt att hundar får följa med till öarna, men de måste hållas kopplade.

- Den här kvinnan menar att hon har haft ett mentalt koppel på sin hund. Men  hur långt är ett mentalt koppel, det syns ju inte. Är det 3 eller 15 meter. Så klart måste man ju ha sin hund kopplad med ett fysiskt koppel som syns, säger Maria Johansson.

 

Hela saken kunde enligt Maria Johansson ha slutat annorlunda. En tillsyningsman på ön kvinnan befann sig på såg nämligen att hon inte kopplat sin hund. Tillsyningsmannen, som förhörts av polis, berättar att han då gick fram till kvinnan och bad henne koppla hunden.

- Han berättade vilka regler och föreskrifter som gäller. Lite senare såg han kvinnan med sin hund igen. Och hunden var inte kopplad då heller, i alla fall inte med ett koppel som han kunde se, säger Maria Johansson.

Då bestämde sig tillsyningsmannen för att ringa till Kustbevakningen som befann sig i området. Inte heller de kunde se att hunden var kopplad. 

Istället blev kvinnan polisanmäld och hon och hennes okopplade tik blev till en förundersökningen istället.

- Hade hon bara lyssnat på tillsyningsmannen som gav henne en första chans att koppla sin hund hade allt varit ur världen. Men istället blev det så här. Föreskrifterna är som jag säger, glasklara, de är verkligen jättelätta att förstå och går inte att missa på något sätt.

- Att säga att man har ett mentalt koppel går inte. Det går inte heller att hänvisa till allemansrätten eller Naturvårdsverkets föreskrifter. Där finns inte heller utrymme för egna tolkningar av lagen som gäller koppeltvång på hundar.

 

Enligt Maria Johansson är det inte helt ovanligt att strafföreläggande av den här typen ges. För bara ett par år sedan fick en annan hundägare som besökte Kosterhavets nationalpark lika mycket i böter.

- Betalar man inte in pengarna hamnar ärendet i tingsrätten. Det händer också att ärenden drivs så långt. Men då gäller det mest att människor gått i land på öar under tiden fåglar häckar och det är förbjudet.