Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Första spadtaget för tolv nya lägenheter

Nu ska en radhuslänga med 12 lägenheter byggas i Gerlesborg och med en annorlunda typ av boendeform. På onsdagen tog Hogslätts Vänboende det första spadtaget.

Vid den sydvästliga delen av Tanums kommun ligger Gerlesborg. Det är här som Lena Jarlöv och hennes väninnor i Hogslätts Vänboende och kooperativa hyresrättsförening har köpt ett markområde på 5 000 kvadratmeter. Tomten ligger mitt emot Hogslätts äldreboende och här är planerna att en radhuslänga med 12 lägenheter ska byggas.

– Det är på initiativ från oss äldre som vill ha ett lättillgängligt och tryggt boende där vi kan hjälpa varandra. Lite som ett kollektiv med varsin lägenhet och ett gemensamhetsutrymme, säger Lena Jarlöv och tillägger att de kommande hyresbostäderna kommer att vara spekulationsfria och till en rimlig kostnad.

En kooperativ hyresrätt har nämligen liknande villkor som en vanlig hyreslägenhet. Men skillnaden är att man hyr av en kooperativ hyresrättsförening som man är medlem i. Lägenheterna tillhör då föreningen och kan därför inte säljas eller köpas.

Under onsdagen togs det första spadtaget i det som ska bli åtta lägenheter på 50 kvadratmeter, tre stycken som ligger på 35 kvadratmeter och en på 63 kvadratmeter. Enligt Lena Jarlöv kommer det kommande boendet att vara en trygghet för de som flyttar in.

– Vi kommer ha en bilpool för de som inte har bil och behöver ta sig någonstans. Eftersom vi har ett gemensamhetsutrymme kommer det alltid finnas någon som man kan ha hjälp av om det skulle behövas. Dessutom kommer vi att kunna hålla rimliga hyror.

Om allting går enligt planerna ska lägenheterna stå färdiga i maj nästa år. Nu, när första spadtaget är taget av byggmästaren Ulf Pagander och Lena Jarlöv, känner de båda en lättnad.

– Vi har jobbat mycket med det här och framför allt med finansieringen. Ett investeringsbidrag blev räddningen och vi har även fått stöttning från Tanums sparbank och Tanums kommun, säger Lena Jarlöv som nu ska fira tillsammans med sina väninnor.