Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

I en modifierad husbil förvarades sex stulna båtmotorer. Nu åtalas en man för att ha stulit dem. Bild: Polisen Båtsamverkan Väst

Förvarade stulna båtmotorer i specialbyggd husbil

Utombordsmotorer värda över 100 000 kronor hittades när polis slog till mot en känd husbil som befann sig i Saltkällan. Föraren, en känd båtmotorhälare, åtalas nu för flera fall av grov stöld.

Vid femtiden på morgonen den 5 september såg ett vittne i Fjällbacka en man bära båtmotorer till en husbil. Polis larmades och fick ett signalement på husbilen. Husbilen lämnade dock Fjällbacka, men genom polisens båtsamverkan fick polisen snart tips om att husbilen befann sig i Saltkällan i Munkedal.

Polis slog till mot husbilen och fann då flera nyligen stulna och fortfarande våta båtmotorer.

Mannen greps och häktades, och husbilen togs i beslag. Det visade sig att husbilen dels hade ett manipulerat chassinummer och det gick inte att fastställa fordonets riktiga identitet. Och dels var husbilen ombyggd för att kunna transportera och dölja stöldgods.

LÄS MER: Misstänkt tjuv greps med flera båtmotorer

Mindre motorer

Nu åtalas mannen med husbilen vid Uddevalla tingsrätt, misstänkt för sex fall av grov stöld. Alla stölder utom en handlar om utombordsmotorer av märket Yamaha som stulits i Fjällbacka, Tanum. Det handlar om mindre båtmotorer värda mellan 9 000 och 29 000 kronor.

Den sjätte motorn är av märket Honda, värd 4 000 kronor, och det är oklart var och när den stulits då man inte vet vem som äger den.

I andra hand har åklagaren yrkat att mannen ska dömas för grovt häleri för att i vart fall ha befattat sig med de stulna motorerna.

Systematiskt och organiserat

Att brotten betecknas som grova beror på att de enligt åtalet har "utgjort ett led i en brottslighet som utövats systematiskt och i organiserad form samt har föregåtts av särskild planering". Bland annat tyder den ombyggda husbilen på detta. Bilen har dessutom använts för amma ändamål tidigare, och den misstänkte mannen har tidigare dömts för häleri av båtmotorer.

2014 använde mannen samma bil när han transporterade stulna utombordsmotorer, vilket han dömdes för. Han dömdes också för att ha transporterat stulna utombordsmotorer i Danmark, också det med samma bil.

Eftersom bilen är ett brottsverktyg ska den förverkas menar åklagaren. Åklagaren anser också att mannen, som är Litauisk medborgare, ska utvisas.

Den åtalade mannen förnekar brott.

LÄS MER: Stora båtmotorer stulna vid inbrott