Den döda tumlaren tros ha kommit i kontakt med smittade sjöfåglar. Arkivbild.
Den döda tumlaren, som strandade i Kämpersvik i somras, tros ha kommit i kontakt med smittade sjöfåglar. Arkivbild. Bild: Paula Olson/AP/TT

Fågelinfluensa bekräftad hos tumlare

I somras strandade en tumlare i Kämpersvik. Den dog senare och för första gången har fågelinfluensa bekräftats hos en tumlare, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Den unga tumlarhanen strandade i Kämpersvik i Tanum i juni i år. Den var utmattad och man lyckades inte få den att simma ut på djupare vatten.

Tumlaren dog strax därefter. När den sedan obducerades hittades fågelinfluensavirus i ett flertal organ och det visade sig ha orsakat hjärn- och hjärnhinneinflammation. Fynden bekräftar att fågelinfluensaviruset var dödsorsaken.

"Så vitt vi vet är detta det första bekräftade fallet i världen av fågelinfluensa hos en tumlare", säger Elina Thorsson, viltveterinär vid SVA, i pressmeddelandet.

Viruset, H5N1, är samma virus som även legat bakom sommarens stora fågelinfluensautbrott bland vilda fåglar. Det är oklart hur tumlaren smittats, men den hittades samtidigt som flera sjöfåglar på västkusten dog av fågelinfluensa. Elina Thorsson säger att tumlaren sannolikt kommit i kontakt med smittade fåglar.

ANNONS
ANNONS