Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Destination Fjällbacka, som Läckbergfilmerna väntas öka intresset för, står i fokus för en nystartad guideutbildning.

Fjällbacka och film i guidefokus

En utbildning av nya Fjällbackaguider har inletts i dagarna.

De fem nya guiderna ska möta det ökade intresset för guidning och den ökning av antalet besökare som väntas bli en följd av filmerna i serien Fjällbackamorden, baserade på Camilla Läckbergs deckare.

– Utbildningen är en del i destinationsutvecklingen för området, i sin tur i linje med det nationella målet att dubbla omsättningen i besöksnäringen fram till år 2020, säger Elisabeth Jonsson, vikariernade näringslivsutvecklare i Tanums kommun och projektledare för utbildning.

Nuvarande Fjällbackaguider medverkar i delar av utbildningen som också, i andra delar, innebär en möjlighet till fortbildning för dess sju guider.

Destination Fjällbackskärgården - i Camilla Läckbergs fotspår är namnet på guideutbildningen och den genomförs i ett samarbete mellan nuvarande guider, samordnade av föreningen Fjällbackaguiderna, Västsvenska Turistrådet, Tanum Turist och Tanums kommun. Leader Ranrike Norra Bohuslän bidrar till finansieringen av kursen.

– Ett bra samarbete mellan olika aktörer, säger Elisabeth Jonsson, glad över en positiv start.

Hon uppger att Fjällbackaguiderna märkt en ökad efterfrågan på sina tjänster.

– Det har varit en ökning år från år.

Filmerna Fjällbackamorden väntas leda till ökat intresse för till exempel de miljöer där inspelningarna skett.

Ett seminarium om Camilla Läckberg, föreläsningar om filmturism, besök på inspelningsplatser och i studion i Tanumshede är sådant som lagts in i programmet för utbildningen, som också rymmer föreläsningar om Fjällbackas historia, landskapet, hällristningar, Kosterhavet med mera. Guideteknik, värdskap och säkerhetsfrågor är annat på programmet för de 15 seminarierna, på både heldagar och kvällar, fram till avslutningen i slutet av april.