Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Basiskt. 1300 ton kalk kommer att släppas ut – enbart i Tanums kommun.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Fortsatt kalkning nödvändig

Just nu pågår den årliga kalkningen av sjöar och vattendrag i norra Bohuslän. Men trots att problemet med försurning minskat, är behovet av kalkningsåtgärder fortsatt stort.

Ända sedan 80-talet har sjöar, vattendrag och våtmarker regelbundet kalkats i Sverige, för att motverka problemet med försurning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Orsaken till att sjöar blir sura – får ett lägre pH-värde – är dels utsläppen från trafik och industri, men även skogsbruket har ett delansvar, då ämnen som motverkar försurning förs bort från skogen i samband med att den avverkas.

Och när vattnet i en sjö får ett lägre pH-värde än normalt, påverkar det hela växt- och djurlivet där.

– När det var riktigt surt så fick man utfällning av aluminium ur marken, säger David Holm, som nyligen tagit över ansvaret för kalkningen i Tanums kommun. Det sätter sig i gälarna på fiskarna och påverkar deras andning.

I Tanum har kalkningsarbetet just påbörjat för säsongen, och eftersom det är en stor kommun med många sjöar kommer hela 1300 ton kalk att släppas ut den närmaste tiden – mer än dubbelt så mycket som i till exempel Munkedal.

Kalken sprids ut med både helikopter och båt, och för att motverka att det dammar så mycket har man på senare tid börjat använda en mer grovkornig variant.

– Jag var faktiskt vid Härlanda tjärn i Göteborg en gång när de höll på och kalka där med helikopter, berättar David Holm. Det måste ha varit en sort som dammade mycket, för det var som att gå i dimma.

Men även om det skulle kunna vara störande för eventuella badgäster, så har kalkningen faktiskt en effekt.

– Det blir bättre och bättre, mängden kalk som måste släppas ut minskar successivt, säger David Holm.