Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skarpladdad. Den skarpladdade amerikanska granaten var cirka 45 cm lång och sprängdes på plats av militären.

Fosforgranat sprängd vid Koster

En farlig amerikansk fosforgranat hittades i samband med strandstädning på Stora Kollhollmen

– Fosfor är ett väldigt farligt ämne och två personer från oss åkte till platsen och oskadliggjorde granaten, säger Magnus Jirlind, informationschef vid fjärde sjöstridsflottiljen med bas i Skredsvik utanför Uddevalla.

Granaten som hittades i måndags av lokalbefolkningen är av amerikansk modell och är av utseendet att döma enligt Jirlind inte speciellt gammal. Troligen har den flutit i land på Stora Kollholmen, sydväst om Sydkoster, efter militära övningar i Atlanten.

– Det är högst troligt att fosforgranaten flutit i land på ön efter att något land övat med den ute till sjöss. Men vilket land det skulle handla om vill jag inte spekulera kring. Det vi kan konstatera är att den är av amerikansk modell, säger Magnus Jirlind.

Han utesluter inte att det kan finnas fler granater som ännu inte har upptäckts. Jirlind poängterar att man aldrig ska röra ammunition som hittas i naturen, även om den kan verka ofarlig.

– Den här granaten var intakt och skarp, och beslut togs därför att den skulle röjas på plats, säger Magnus Jirlind.

Att förvaret oskadliggör ammunition som hittas i vatten och på land menar han tillhör röjdykardivisionens vardag.

– Det är relativt vanligt. Det händer inte varje dag, men vi har ammunitionsberedskap varje dag året om och har vad jag menar en rätt unik förmåga i Sverige att hantera den här typen av situationer, säger Magnus Jirlind.

Hittar man som privatperson en granat eller annan ammunition i naturen ska man i första hand kontakta polisen. Polisen avgör sedan om de själva ska hantera ärendet eller ta hjälp av försvarsmakten.

Fosforgranaten oskadliggjordes genom att en annan sprängladdning lades intill granaten som i sin tur detonerades av smällen.

Bild: Försvarsmakten
Bild: Försvarsmakten