Från nöjesmetropol till förfall – här bilderna

Köerna brukade ringla utanför nöjesmetropolen i Fjällbacka. Men nedstängning innebar ett rejält förfall med åren. Inför en planerad rivning redan 2013 ville Bohusläningen dokumentera förfallet innan det var för sent. Att det skulle dröja ytterligare nio år kunde ingen ana – här är de gamla bilderna igen.

ANNONS
|

Redan i början av 2000-talet kom signaler om att eran som nöjespalats började gå mot sitt slut. Kanske skulle det passa med ett Ingrid Bergman-museum på tomten? Det var i alla fall på förslag men förverkligades inte.

Åren som följde rapporterades om krångel med serveringstillstånd och förbud mot att hantera livsmedel: ”I sommar blir det nattklubb. Hur det går sedan vet ingen. Lokalerna är slitna och glansen från förr falnad trots miljonrenoveringar” skrev Bohusläningen 2006.

Rubriken förkunnade utan omsvep att ”Reningsverket knäcker Badis” och den nu överspelade konflikten låg i öppen dager.

Ägarfamiljen var tydlig med ambitionen att riva och bygga bostadsrättslägenheter, vilket den kommunala anläggningens läge då satte stopp för.

ANNONS

2013 var förhoppningen god om att komma igång med en rivning senast före sommaren 2014.

Bohusläningen fick då möjlighet att dokumentera hur den anrika societetsrestaurangen från 1938, där Ingrid Bergman ofta syntes och semester­firande badgäster umgicks, hade förvandlats till ett förskräckligt tillhåll med beskjutna och krossade rutor, prylar huller om buller på golvet, överspikade fönster och nedklottrade bardiskar.

Att länsstyrelsen sedan funderade på rivningsförbud är en annan historia – inte undra på att den konkret påbörjade omvandlingen är efterlängtad.

ANNONS