Grebbestad skaffade egen cava – namnet förbjuds

Ett företag från Tanum förbjuds att sälja mousserande vin under namnet Grebbestad Cava. Patent- och registreringsverket drar tillbaka varumärket, efter klagomål från en spansk organisation.

ANNONS
|

Härom veckan fick Grebbestadsostron ett särskilt ursprungsskydd av EU. Nu är nästa Grebbestads-kopplade varumärke i ropet. Detta efter att Grebbestad Cava, ett varumärke registrerat av Bryggrestaurangen i Grebbestad AB, blivit hävt av Patent och registreringsverket.

Cava är, precis som Grebbestadsostron är sedan ett par veckor, särskilt ursprungsskyddat av EU. Endast mousserande viner som är tillverkade på ett speciellt sätt, med speciella druvor på specifika platser i Spanien, får kallas cava.

Grebbestad Cava är ett vitt, mousserande vin tillverkat i Spanien, men problemet är alltså namnet. I lagen står det att man får använda begreppet cava, men man får inte registrera det eftersom det är en skyddad ursprungsbeteckning.

ANNONS

Den som har gjort anmälan är Consejo Regulador del Cava, den organisation som värnar om cava som koncept. De menar, och får medhåll av Patent- och registreringsverket, att Grebbestad Cavas namn utnyttjar det ursprungsskyddade vinet cavas anseende. Det hävda varumärket stoppar inte restaurangen från att sälja vinet.

Bohusläningen har sökt Bryggrestaurangen i Grebbestad AB utan framgång.

ANNONS