Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Grebbestadskrogar varnas av kommunen

Lagens krav för att få servera alkohol uppfylls inte i fråga om två Grebbestadskrogar. Den bedömningen gör Tanums kommunstyrelse som därför beslutat att ge ägarna varningar.

Vid en kontroll i somras uppdagades det att de två välkända krogarna Grebys och Röde Orm saknade godkända kassaregister. Det noterades också att där fanns personal i tjänst som inte var införda i personalliggaren, också det ett myndighetskrav.

Varningarna är en av tre beslut som kommunen kan fatta när den upptäckt att förutsättningarna för serveringstillstånd inte följs. En erinran är den mildare åtgärden. Indraget tillstånd är den strängaste.

Varningarna ges de två ägarbolagen, Grebys Restaurang AB respektive Bryggrestaurangen i Grebbestad AB, som båda sorterar under ett och samma holdingbolag.

– Kommunens beslut baseras på ofullständiga fakta, anser Pierre Birath, en av ägarna.

Han uppger att problem med att få fram certifierade kassaregister är bakgrunden till att krogarna inte kan leva upp till lagkraven.

– Vi vill ha en serverlösning men vår leverantör har problem att få fram den, säger Birath.

Han bedömer att det är ett bekymmer som delas av en stor mängd andra företag och framhåller att byte av registersystem skulle vara en stor kostnad.

Att all tjänstgörande personal, totalt fem personer, inte fanns inskriven förklarar han med att ordningsvakter från annan ort inte kände till rutinerna för inskrivning.

För kommunen handlar både krav på certifierat kassaregister och personalliggare om att bokföringen i en enligt alkohollagen tillståndspliktig verksamhet ska gå att kontrollera.

Pierre Birath reagerar på kommunens skrivning om inte kontrollerbar bokföring.

– Vi fuskar inte med bokföringen, understryker han.

Alkoholhandläggaren Torbjörn Ericsson framhåller att "inte kontrollerbar" inte är det samma som ett påstående om fusk:

– Om det faktiskt fuskas är en helt annan fråga.

De båda restaurangbolagen har av Skatteverket påförts kontrollavgifter på totalt 40 000 kronor för att de inte uppfyller skatteförfarandelagens krav på certifierat kassaregister och att all personal ska vara inskriven i liggare. På Grebys rörde det sig enligt Skatteverket om fyra personer med olika befattningar.

Skatteverkets Conny Svensson, nationell samordnare för kontanthandeln, anser att det numera finns gott om certifierade registersystem och att den som har problem med en leverantör måste söka en ny.

– Marknaden har anpassat sig väl till den tre år gamla lagstiftningen men vi stöter på en och annan som ännu saknar register, säger han.