Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Hogslätts Vänboende kan bli Årets Bygge

Den kooperativt ägda radhuslängan i Gerlesborg invigdes i somras. Nu har byggnaden nominerats till det prestigefyllda priset Årets Bygge.

Hogslätts Vänboende är en radhuslänga som gemensamt ägs av den kooperativa hyresrättsföreningen med samma namn. Föreningen startades 2014 av personer från Gerlesborgstrakten med målet att kunna ha ett tryggt boende som man själva var ägare till.

Efter årtal av kämpande stod deras nya boende klart sommaren 2018. Nu kommer nästa framgång för den kollektiva satsningen då huset har nominerats till det prestigefyllda priset Årets Bygge.

– Jag visste inte ens att priset fanns, haha, men det är självklart väldigt kul, säger Lena Jarlöv, en av initiativtagarna bakom boendet.

20 byggnader nominerade

Priset delas ut av tidningen Byggindustrin, Business Arena och Svensk byggtjänst och totalt nomineras 20 projekt varje år. Bland de andra nominerade finns Lunds nya tingsrätt och Nationalmuseets renovering.

– Vi är väldigt stolta, glada och förvånade för nomineringen. Jag tror den är viktig för hela rörelsen med kooperativa hyresrätter, säger föreningens ordförande Paula Oksanen.

Hon och Lena Jarlöv berättar att många har hört av sig för mer information om projektet och att de även har arrangerat studiebesök.

– Det finns fler som vill försöka med något liknande. Jag tycker att processen kan bli enklare. Man måste göra mycket själv och verkligen tro på att det går, säger Lena Jarlöv.

Vinnaren koras på Årets Bygge-galan som arrangeras på anrika Cirkus i Stockholm den 26 mars 2019.