Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liselotte Fröjd (M) säger att fler bostäder står högt upp på listan bland kommunens satsningar.
Liselotte Fröjd (M) säger att fler bostäder står högt upp på listan bland kommunens satsningar.

Hundratals står i bostadskö för nytt hem i Tanum

Tanums kommun har sett en stadig befolkningstillväxt de senaste åren men bostadstillgången växer inte i samma takt. Samtidigt har projekt för bostadsrätter fått ställas in på grund av för lågt intresse. Hyresgästföreningen menar att kommunen behöver främja byggandet av hyresrätter.

Bostadsbristen slår mot de flesta kommuner i Sverige, så även Tanums kommun. Cirka två års väntetid väntar den som vill få tag i ett hyreskontrakt i Grebbestad eller Tanumshede genom det kommunala bostadsbolaget Tanums bostäder.

– Vi har ungefär 1400 registrerade hos oss där ungefär hälften är aktivt sökande efter en bostad, säger Josefine Larsson Friberg, hyresadministratör på Tanums bostäder.

Måste utreda det borttagna byggstödet

Det kommunala bostadsbolaget håller just nu på att bygga nytt vid Affärsvägen i centrala Tanumshede. Cirka 24 hyresrätter – ettor, tvåor och treor mellan 35 och 56 kvadratmeter – ska vara färdiga hösten 2019. I närheten byggs ytterligare ett tjugotal hyresrätter av PeO Hedemyr Fastighets AB.

Tanums bostäder har dessutom planer på att börja bygga ett hus med ytterligare 24 hyresrätter i området esplanaden i Grebbestad under våren. Men vad som kommer efter är ännu inte satt i sten. Bolaget äger mark som har godkända detaljplaner i både Tanumshede och Grebbestad.

Enligt bolagets styrelseordförande Lars Wennerås (M) har inte bolaget kapacitet till att driva flera större arbeten samtidigt och att man nu dessutom måste utreda konsekvenserna av det borttagna byggstödet innan man beslutar om nästa projekt.

– Det drabbar oss mindre kommuner väldigt mycket. Det togs bort över en natt och det kan bli så att vi inte ens får stöd för det som skickats in innan den nya budgeten, säger han.

"Alla ungdomar har heller inte rika föräldrar"

Hyresgästföreningens regionordförande Lennart Derehag säger att han har förståelse för bolagets situation. Han föreslår byggande av så kallade kombohus som har tagits fram av Sabo, de allmännyttiga bostadsbolagens organisation. Dessa är, enligt honom, 20-30 procent billigare att uppföra.

Lennart Derhag, Hyresgästföreningens regionordförande.. Bild: Nils Olof Larsson
Lennart Derhag, Hyresgästföreningens regionordförande.. Bild: Nils Olof Larsson

Men i slutändan ser han att det är politikernas ansvar att ta fram ett program som främjar bostadsrätter men framförallt hyresrätter.

– Två års väntetid för en så liten kommun är mycket. För unga som inte kan flytta hemifrån är två år en evighet. Det är alltid yngre och äldre som hamnar emellan under en bostadsbrist, säger han.

Han ser att situationen med delårsboende i kommunen har exploderat och att marknaden framförallt styrs av de som har råd att bygga nya villor. Samtidigt menar han att priserna börjar nå sin topp och att marknaden viker.

– Räntan höjs och då vill inte folk handla för mycket. Man vågar inte chansa och då hade det varit bra med alternativ. Alla ungdomar har heller inte rika föräldrar som kan gå in med en insats, säger han.

Svalt intresse för bostadsrätter i Tanumshede

Under de senaste åren har två projekt med bostadsrätter fått ställas in i Tanumshede på grund av för lågt intresse. Det ena projektet förvandlades till de hyresrätter som byggs av PeO Hedemyr Fastighets AB vid Affärsvägen i Tanumshede.

Något liknande verkar bli av med projektet som skulle bli ett 30-tal lägenheter i området Oppen vid Tanums shoppingcenter.

– Det blir inte av i den form som var planerat från början men det kommer bli ett projekt med en annan upplåtelseform, berättar Lars Andersson, VGL Bostäder.

"Tufft för unga att komma ut på marknaden"

Liselotte Fröjd (M), kommunalråd i Tanum, ser att situationen för unga i kommunen är ansträngd. Hon berättar också att hon ser ett behov för blandade bostadsformer men vill samtidigt framhäva att kommunen har tagit steg i rätt riktning.

– Längs kusten är det dyrt att köpa och det är tufft för unga att komma ut på marknaden. Men vi har hållit en bra takt och klarade förra mandatperiodens mål på att möjliggöra för byggnationer av 300 bostäder. Vi har samma mål den här perioden och det är fullt fokus på att klara av det, säger hon.

– Men sen kanske vi behöver tänka i nya banor och bygga fler våningar på lägenhetshusen. I dag tar vi fram mer flexibla detaljplaner så att byggena inte ska styras för mycket från start då det tar lång tid att göra om planerna.