Ideella krafter kämpar för Tanums Ridklubb

Under en solig dag besöks Tanums Ridklubb och dess nya ordförande Helen Krantz. Hon tar med tidningen på en rundtur och berättar om hennes nya post och om deras verksamhet.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Hon kommer körandes ner för den lilla grusbacken som leder bort till de röda stallbyggnaderna. Vi väntar lite extra därför att Glenn Pålsson, tidigare ordförande och numera kassör, ska sluta upp. Under väntetiden tar vi en tur ut i hagen där några av deras hästar väntar.

– Våra Ponnyhästar är på semester i Långeby. Det är skönt för hästarna att få lite miljöombyte, säger Helen Krantz.

Klubben har totalt nio hästar, fyra Ponnys och fem hästar, sen har de för tillfället fem privatägda hästar som bor på ridklubben. De som inte åkt iväg till Långeby har tagit plats i en skogsdunge mitt i hagen för att ta skydd från den gassande solen.

ANNONS

Ny ordförande söker utmaningar

Helen Krantz berättar att hon är helt ny som ordförande, men att hon suttit i styrelsen i tre år. Först som suppleant, senare som sekreterare och nu på ordförandeposten.

– Jag kände att det kunde vara spännande, det är kul med utmaningar. Jag hamnade i klubben därför att min son rider, och jag har även ridit förr.

Senare ansluter även Glenn Pålsson som varit ordförande för klubben i två och ett halvt år. På frågan om de väljer en röd tråd med vilken typ av hästar de väljer att ha på gården svarar han att så inte är fallet.

– Nej inte för en klubb som fungerar som vår. Vi har ingen speciell inriktning utan vi vill vända oss till den breda massan. Det finns de som riktar sig mer mot antingen hoppning eller dressyr, vi vill ha båda, säger Glenn Pålsson.

Han berättar att de vill ha dit ryttare i alla åldrar och nivåer. Klubben ska vara öppen för alla och erbjuder knatteridning, ridlekis, nybörjare, fortsättare och till sist vuxen ridning. Det finns även specialgrupper för dressyr och hoppning.

"Vi är en ideell förening"

Föreningen består av fem ordinarie styrelsemedlemmar, tre suppleanter och två heltidsanställda ridlärare.

– Vi är en ideell förening så vi i styrelsen är med och hjälper ridlärarna med det vi kan, säger Helen Krantz.

ANNONS

Ridklubbens personal och hästar har semester i tre veckor under sommaren men klubben har egentligen öppet året runt, förutom röda dagar.

– Vi tycker det är bra att det finns ridläger året runt, så som på sport- och jullovet, förklarar Glenn Pålsson.

Under sommaren har de haft ridläger i sammanlagt tre veckor. Både för nybörjade och för mer rutinerade ryttare. Vecka 33 anordnar de ett uppstartsläger där hästarna får komma igång i ett lugnt tempo efter semestern . Det är ett bra läge för nybörjare att sätta sig på hästryggen för första gången.

Hästar som fler kan rida

Ekonomin, berättare de, är som i de flesta ideella klubbar. Det går runt men det ligger mycket arbete bakom. De har jobbat med föreningens struktur de senaste åren för att anpassa klubben efter behov.

– Vi har bättre ekonomi nu än tidigare. Vi har gjort om i vår hästbesättning och försöker dra ner på de minsta hästarna, och få in mer mellanstora hästar som både vuxna och barn kan rida på. På så sätt blir ingen häst stående, säger Glenn Pålsson.

Glenn har varit med i fler ideella föreningar genom åren och berättar att läget försämras. Det blir svårare att få in folk att hjälpa till och det råder tidsbrist för många.

ANNONS

– Risken är att om 10 år så finns det inte mycket ideella verksamheter kvar och det kan drabba all ungdomsidrott i Sverige. Vi åker runt en del och pratar med andra klubbar och det brukar bara vara ett fåtal, kanske en familj, som driver det själva.

När det är större tävlingar är det bra uppslutning men det dagliga arbetet med skötsel av gården kan halta. Men generellt tycker de att verksamheten fungerar ganska bra.

ANNONS