Iskylan fryser fast Bohusläns högsta vattenfall

Bohusläns högsta vattenfall har fryst till is. Detta sker inte varje år, berättar Bjørn Ståhl, kontaktperson för Elgåfossens naturpark. Bohusläningen har varit på plats för att fota det välbesökta vattenfallet – i vinterskick.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Älgafallet, eller Elgåfossen, har frusit i vinterkylan. Det vanligtvis rusande vattnet ser ut att ha stelnat mitt i rörelsen ner för fallet, med tjock is som täcker både närliggande träd och stenar. Med sin fallhöjd på hela 46 meter är Älgafallet Bohusläns högsta vattenfall, beläget precis på gränsen mellan Sverige och Norge i Elgåfossens naturpark i Tanums kommun.

LÄS MER:Här är läsarnas bästa vinterbilder

Bjørn Ståhl, kontaktperson för Elgåfossens naturpark, berättar att vattenfallet har varit fruset ett par veckor nu men att det snart kan komma att tina. När det väl blir varmare och plusgrader dröjer det inte länge innan det forsande vattnet tar vid.

ANNONS

– Nu ska det ju blir milt väder och isen går upp ganska fort. Det är inte många dagar innan man ser att isen börjar öppna sig när det blir varmt.

LÄS MER:Så klarar djuren kylan på Nordens ark

Bjørn Ståhl förklarar att det fortfarande rinner vatten under det tjocka istäcket och att det därför går hyfsat fort för Älgafallet att tina upp.

Det är inte varje år det blir så kallt att det fryser till så rejält som i år. Men den vackra uppsynen av ett fruset vattenfall är inte helt ovanlig. Bjørn Ståhl berättar att Älgafallet börjar frysa direkt när temperaturen sjunker ner mot åtta minusgrader.

– Blir det frostperiod över en lite längre tid så fryser det ju, men det är inte jättelänge sedan det frös senast, konstaterar han.

ANNONS