– Jag var ute och vattnade tomaterna och såg den här märkliga spindeln som jag aldrig har sett förut. Jag trodde kanske inte att den borde finnas här, säger Jonatan Liljedahl.
Arten som Jonatan stötte på under onsdagen var en så kallad getingspindel. I Tyskland och Frankrike är spindeln känd sedan länge, men under 1900-talet har den spritt sig norrut och finns nu även i vårt land.
Det äldsta fyndet gjordes 1989, enligt Naturhistoriska riksmuseet. Sedan dess har spridningen gått fort och getingspindeln finns numera i både södra och mellersta Sverige.
Jag trodde kanske inte att den borde finnas här.
En förklaring kan vara att den har gynnats av ett varmare klimat. Det skulle också kunna vara så att individantalet slumpartat har ökat efter en varm sommar och att spridningsmöjligheterna till andra områden har varit stora.
Var du rädd?
– Faktum är att jag har spindelfobi så jag ser alltid alla spindlar i närheten. Jag har koll på dem. Alla korsspindlar som går i växthuset.
Som fobiker har Jonatan koll på de flesta spindlar, men inte den här. Den ovanligare getingspindeln är en släkting till den mer kända korsspindeln. Det randiga rovdjuret tar död på insekter med hjälp av sitt gift. Faktiskt är det så att alla spindlar, utom två svenska arter, jagar med gift, enligt Sveriges entomologiska förening.
För oss människor är däremot getingspindeln helt ofarlig. Du behöver inte bli orolig om du ser den eller blir biten. Det är tämligen säkert att det inte finns några farliga spindlar i Sverige överhuvudtaget.
Har du jobbat på din fobi under livet?
– Jag har jobbat på egen hand, genom att helt enkelt försöka bita ihop. Att utmana mig stegvis, och utsätta mig för dem i lagom dos. Men jag har inte gått någon KBT. Ett tips är att inte låta sig styras av dem, utan att kämpa emot lite grann.
Ett tips är att inte låta sig styras av dem, utan att kämpa emot lite grann.