Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Religiöst motiv. På väggarna i den mördades hem har det skrivits texter med religiösa budskap eller som hänvisar till terrordåden i Paris, varför åklagaren menar att motivet till mordet är religiöst. Bild från polisens förundersökning.

Känner ingen skuld för knivmordet

Mord eller dråp. Livstid eller tidsbestämt fängelsestraff. Det är vad tingsrätten har att besluta om i fallet med knivmordet i Hamburgsund. Den misstänkte har erkänt att han dödade mannen i hans hem – men känner ingen skuld.

På onsdagen avslutades rättegången i Uddevalla tingsrätt mot den 26-åring som åtalats för det brutala knivmordet på en man i 55-årsåldern i dennes villa. 26-åringen erkände redan i början av utredningen att han mördat mannen, som han bodde hos och arbetade för. Under rättegången presenterade åklagaren ytterligare bevisning mot mannen, som sms till nära anhöriga, fingeravtryck på brottsplatsen och blod på mannens kläder.

Frågan i tingsrätten kom därmed inte att handla om skuldfrågan, utan om hur brottet ska bedömas. Ett solklart mord som ska leda till livstids fängelse, menade kammaråklagare Tomas Willén.

– Det finns väldigt många försvårande omständigheter. Främst det extrema övervåld som XXX har använt. Det är 60 knivhugg mot hela kroppen, de flesta när han ligger på marken. Det handlar om förintande av en annan människa.

Läs mer: Mordåtalad pressad i rätten

26-åringens advokat Robert Mjösén invände inte mot att hans klient dödat mannen i bostaden. Däremot ansåg han inte att det var frågan om mord, utan att hans klient ska dömas för dråp.

– Det finns flera förmildrande omständigheter. Rätten ska ta hänsyn till att han har handlat i hastigt vredesutbrott som följd av den provokation han har upplevt. Straffvärdet bör hamna i den nedre delen av skalan.

Mycket av rättegången ägnades också åt att få klarhet i varför 26-åringen dödade den man som han själv säger att han älskade. Enligt åklagaren har inte dådet föregåtts av någon längre planering, men 26-åringen kan ha förberett sig mentalt strax innan mordet genom att titta på terroristfilmer. Mordet var religiöst betingat menar han – offret dödades på grund av något han sagt om muslimer. Detta förnekas av 26-åringen. Han medgav att han tagit illa vid sig när mannen pratat om "jävla muslimer" och att han dessutom talat nedsättande om hans flickvän, men hävdade att främsta skälet var att han var rädd för att bli utvisad. 26-åringen hävdade att han "var utom sig" av rädsla och ilska, och inte visste vad han gjorde.

Läs mer: Mordåtalad om offret: "Älskade honom"

Känner du ånger för att du har gjort på det här viset? undrade Bo Hallberg, som företrädde en av offrets två söner.

– Jag ber om ursäkt för att jag inte kunde behärska mig. Men jag känner mig inte skyldig, svarade 26-åringen.

Hur kan du säga så?

– För att kunna känna sig skyldig måste man vara medveten om vad man har gjort.

26-åringen har tidigare genomgått en så kallad liten sinnesundersökning. Undersökningen kom fram till att han inte är i behov av rättspsykiatrisk vård och han kommer därmed sannolikt att dömas till fängelse. Tingsrätten meddelar sitt beslut den 20 juni. 26-åringen ska stanna kvar i häktet i väntan på dom.