Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Förvaltningsrätten i Göteborg säger ja till byggande av en golfbana på nio hål vid Morlanda säteri i Orust kommun.

Klartecken för ny golfbana

Ännu en golfbana kan komma att byggas i Orust kommun. Förvaltningsrätten ger Morlanda Golf AB rätt att bygga en golfbana på nio hål vid Morlanda säteri. – Det känns verkligen bra, säger Anders Augustsson, en av de som står bakom satsningen.

Det som planeras i ett första skede är en golfbana på nio hål som kommer att ligga på det område som ägs av Morlanda säteri. De som står bakom planerna på ytterligare en golfbana i Orust kommun fick ett positivt förhandsbesked redan den 10 juni 2004.

– Från början var det ett tiotal entusiastiska golfspelare från Orust som stod bakom projektet.

Revs upp

Miljö- och hälsoskyddsnämnden sade 2007 ja till ansökan om bygglov. Men detta beslut överklagades till länsstyrelsen som rev upp beslutet om bygglov. Nästa instans att pröva ärendet blev förvaltningsrätten i Göteborg. I en dom som nu avkunnats rivs länsstyrelsens beslut upp och miljö- och byggnadsnämndens beslut om bygglov fastställs.

Domstolen konstaterar bland annat i domskälen att kraven på bygglov är uppfyllda enligt plan och bygglagen.

– Det som händer nu är att vi ska träffas och diskutera hur vi ska gå vidare i denna process, säger Anders Augustsson. Min bedömning är att vi kan sätta igång när vi fått fram tillräckligt med kapital.

Ett ben till

Det är Augustsson som står bakom satsningen tillsammans med bland annat Jon Thorburn på Morlanda säteri. En person som tidigare varit involverad i satsningen är Mikael Gyllenhammar. Han har tidigare varit med om att bygga andra golfbanor i Sverige och utomlands. Den ekonomiska krisen har lett till att flera av Gyllenhammars projekt gått i konkurs, bland annat den planerade golfbanan vid Holma i Lysekil.

– Han finns inte med i projektet längre, säger Anders Augustsson. Men det är en kunnig person som vi kommer att anlita i framtiden.

För Morlanda säteri innebär detta ytterligare ett ben att stå på ekonomiskt.

– Vi håller på med en hel del saker i dag, säger Jon Thorburn, ägare till Morlanda säteri. Vi har betesdjur, skogsbruk, småbåtshamn och uthyrning av bostäder. Detta innebär att vi också får en golfbana på vårt område.

Intill Morlanda säteri ligger Orust Golfbana som driver en golfbana med 18 hål. De har inget att göra med denna satsning.