Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
René Mortensen är en av två initiativtagare till klimatmanifestationen i Tanum.  Bild: Niclas Jonasson
René Mortensen är en av två initiativtagare till klimatmanifestationen i Tanum. Bild: Niclas Jonasson

Klimatprotest i Tanum inspirerad av Greta

En löst sammansatt grupp ställer sig en gång i veckan på gatan i Tanum och manifesterar för klimatet. I högsta grad inspirerat av 16-åriga Greta Thunberg och hennes skolstrejk utanför riksdagen.

Varje fredag träffas de här. Sätter sig ned med en kopp kaffe eller te och diskuterar. De pratar om klimatet. Det finns alltid något nytt att prata om. Sedan manifesterar de.

Vanligtvis ställer de sig utanför kommunhuset eller matbutiken och ber om namnunderskrifter. De vill att folk ska skriva under på deras medborgarförslag. Förslaget innebär att Tanums kommun ska anta tuffa klimatåtgärder.

Initiativet startades på två håll. Åsa Rehndell och René Mortensen tog oberoende av varandra initiativ till att starta en klimatmanifestation. På internet fick de kontakt med varandra och slog sig samman. Nu har de träffats varje fredag, utom en, sedan 30 november, och de har inga planer på att sluta.

– Vi har inte spikat något än, vi är en väldigt löst sammansatt grupp. Men vi har pratat om att vi ska träffas här varje fredag tills kommunen har fastställt en klimatplan, där vårt medborgarförslag förhoppningsvis finns med, säger René Mortensen.

Politiker inbjudna på samtal

Antalet som medverkar på manifestationerna är en sjunkande skara. Till en början var de uppemot 18 stycken som stod utanför kommunhuset, efter jul var de runt 12 och numera är de mellan 6 och 8 som kommer varje gång.

Den här dagen är dock annorlunda. Än en gång återfinns 18 personer i lokalen. Det kan ha att göra med att det inte är en vanlig dag. Företrädare för två politiska partier har bjudits in. Först ut är Louise Thunström från Socialdemokraterna, och hon följs av Hans Schub från Moderaterna.

René Mortensen är inte speciellt nöjd med mottagandet deras förslag har fått från kommunens politiker.

– Det finns politiker som är hyfsat engagerade. Men med tanke på hur viktigt det här är hade jag önskat ännu mer engagemang. Det är jättepositivt att kommunalrådet Liselotte (Fröjd, moderat) har sagt att kommunen måste steppa upp. Men jag hoppas att medborgarförslaget kommer in i kommunens program, säger han.

Greta Thunberg har blivit en frontfigur för klimataktivism efter att hon som 15-åring startade sin skolstrejk för klimatet.. Bild: Niclas Jonasson
Greta Thunberg har blivit en frontfigur för klimataktivism efter att hon som 15-åring startade sin skolstrejk för klimatet.. Bild: Niclas Jonasson

Inspirerade av Gretas skolstrejk

I augusti 2018 satte sig Greta Thunberg utanför riksdagshuset och startade en världstrend: Skolstrejk för klimatet. Greta har inspirerat Tanumsaktivisterna i den grad att hon finns avbildad på såväl skyltar som flygblad.

– Jag har fått väldigt mycket inspiration från Greta. Hon är väldigt duktig och modig. Hon är väldigt rakt på. Det är inte konstigt att hon fått skit på sig. Jag hoppas bara att hon står ut, säger han.

18 februari tas medborgarförslaget upp i kommunfullmäktige.

Hittills har gruppen lyckats få ihop mellan 170 och 180 namnunderskrifter, och räknar med att få tillräckligt för att få 200 lagom till kommunfullmäktige ska ta upp frågan.