Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Samtal som beskrivs som positiva förs om utarrendering av Norra magasinet i Havstenssund till samhällsföreningen. Planeringen för att riva magasinet och ersätta det med byggnation för bostäder har stannat upp på grund av kritik mot ingrepp i den som riksintresse klassade kulturmiljön. Arkivbild.

"Konstruktiva" samtal om Norra Magasinet

Möjligheterna att arrendera ut Norra Magasinet i Havstenssund undersöks av Tanums kommun. Hur en utvändig renovering ska bekostas hör till det som ska diskuteras.

– De samtal som nu förs med kommunen är väldigt konstruktiva och bra. Vi ser framtiden an med tillförsikt, säger Lars Gustafsson, ordförande i samhällsföreningen som i åratal kämpat för att magasinet ska bevaras.

Föreningen skickade i januari förslag till arrendeavtal och verksamhetsplan till kommunen där samhällsbyggnadschef Peo Johansson har i uppdrag att utreda möjligheterna att arrendera ut magasinet, som ett alternativ till tidigare planer på att sälja fastigheten till kommunala bolaget Tanums Bostäder (TBAB). Det har sedan länge intresserat sig för att bygga bostäder i det exklusiva läget.

En ny detaljplan som förutsätter rivning av det kulturhistoriskt högt klassade magasinet är dock något som antikvariska myndigheter motsatt sig. Länsstyrelsen kan stoppa en detaljplan om riksintressanta kulturvärden skadas "påtagligt" och planarbetet ligger på is.

Om en uppgörelse nås om utarrendering får politikerna, tidigare splittrade i saken, ta ny ställning till framtiden för det omdiskuterade magasinet.

En utarrendering förutsätter en överenskommelse med den privata hälftenägaren till magasinsfastigheten, Havstens Fastighetsförvaltning AB vars tidigare avtal om försäljning till TBAB nu upphört.

– Mitt kontrakt föll när länsstyrelsen sa nej till detaljplanen, säger Jan Ericsson, Havstens Fastighetsförvaltning och tillika Havstenssundsbo.

– Jag är jättepositiv till att arrendera ut till föreningen direkt eller sälja min del till kommunen som i sin tur kan avtala med föreningen. Jag kan sälja för 1,3 mkr, vilket är halva bokförda värdet. Tredje alternativet är att jag köper kommunens del, säger Ericsson.

Han berättar att han redan för drygt 20 år sedan ville köpa kommunens del och tycker att det är hög tid att det händer något. En renovering av skalet beräknas enligt Peo Johansson kosta kommunen 1–1,5 miljoner kronor. Renovering i föreningsregi är något han vill diskutera. Enligt Lars Gustafsson finns det intressenter villiga att investera i invändig upprustning för olika verksamheter, förutsatt att långa avtal erbjuds.